Oslobođena taokinja: U tunelima sam srela šefa Hamasa, obratio mi se na hebrejskom

Foto: X

72-godišnja Izraelka koju su militanti Hamasa držali u zatočeništvu gotovo 50 dana rekla je za izraelsku televiziju kako je bila zatočena u mračnom, vlažnom tunelu gdje je upoznala i čelnika Hamasa, izvještava Associated Press.

Adina Moshe je 7. listopada odvedena iz kibuca Nir Oz, teško pogođenog poljoprivrednog sela. Oslobođena je krajem studenog u sklopu dogovora prema kojem je otprilike 100 talaca, uglavnom žena i djece, pušteno u zamjenu za privremeni prekid vatre i oslobađanje Palestinaca koje je zatočio Izrael.

Njezin intervju za izraelski TV kanal 12 dolazi u trenutku kada su u tijeku napori da se postigne novi dogovor koji bi mogao osloboditi preostalih stotinjak zarobljenika, a možda dovesti i do prekida vatre. Njezino svjedočenje baca novo svjetlo na teške uvjete u kojima su zatočeni taoci živjeli.

Moshe svjedoči kako je Yehya Sinwar, čelnik Hamasa u Gazi, posjetio njezinu grupu talaca duboko u podzemnom tunelu.

"Zdravo. Kako si? Je li sve u redu?", rekao je Sinwar taocima prema navodima Moshe, a tvrdi kako im se obratio na hebrejskom jeziku koji je naučio tijekom zatočeništva u Izraelu. Moshe kaže kako su taoci samo pognuli glave te nisu odgovarali na pitanje Sinwara.

Hamasovci joj upali u kuću i ubili muža

Moshe je opisala dan kada su je oteli. Militanti Hamasa izvršili su raciju u kući koju je dijelila sa suprugom Davidom, koji je bio upucan u nogu, no kasnije ga je ubio jedan od hamasovaca.

Moshe je oteta i odvezena u Gazu na motociklu uz pratnju dvojice naoružanih militanata. Ispričala je da joj je jedan od njih bolno strgnuo naušnicu s uha te da su joj uzeli sav nakit.

Zajedno s ostalim taocima odvedena je u Hamasove tunele, a kaže kako su hodali pet sati kroz podzemne, mračne i zagušujuće prolaze dok nisu stigli do prostorije gdje im je rečeno da će biti pušteni sljedećih dana.

“Vjerovali smo im. Vjerovali smo da će to biti prva stvar koju će Izrael učiniti”, rekla je.

No na kraju je prošlo gotovo 50 dana dok je nisu oslobodili. "Rekla sam ostalim taocima da ćemo biti ovdje najmanje dva mjeseca, ali ne zbog Hamasa'", kaže, bijesna jer izraelska država nije ranije osigurala njihovo oslobađanje.

Vrijeme kratili predavanjima

Moshe je provodila dane s drugim taocima, muškarcima, ženama i djecom dok su naoružani stražari stajali po strani. Jeli su male porcije konzerviranih proizvoda i riže, a prostorija je bila slabo osvijetljena. 

Kako bi skratili vrijeme, rekla je da su se tri muška taoca, židovski povjesničar, filmofil i govornik arapskog, ponudili da drže predavanja ostalim zarobljenicima. Trojica spomenutih muškaraca još su uvijek u zarobljeništvu.

Iz dubokog podzemlja kaže da nije čula masovna izraelska bombardiranja Gaze, no kaže da su se povremeno osjetila podrhtavanja u tunelima.

Zabrinuta je za sudbinu preostalih talaca jer kaže da je vidjela na snimkama kako su tuneli u kojima je bila zatočena sada prazni.

“Imam osjećaj da neki od njih nisu živi, jer znam da više nisu na mjestu gdje sam ja bila”, rekla je Adina Moshe u suzama. 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.