Ovo je priča o simbolu Splita

Foto u galeriji: Zvonimir Barišin/Pixsell Foto: Miranda Cikotić/Pixsell, Studio 3LHD

Split je pred koji dan nakratko izgubio jedan od svojih simbola, ali uskoro će ga dobiti natrag. Naravno, riječ je o poznatom i prepoznatljivom hotelu Marjan, koji je investitor u novo zdanje srušio, da bi se kroz koji mjesec ponovno ukazao na splitskoj vizuri. Na istom mjestu i u identičnim mjerilima na mjestu starog Marjana nastaje novi hotel s pet zvjezdica, bazenima, kongresnom dvoranom i raznim pratećim sadržajima. Ime hotela ostaje isto.

O tome što se gradi na splitskoj Zapadnoj obali, razgovarali smo s arhitektima i investitorima u taj projekt, ali i sa splitskim gradonačelnikom i turističkim djelatnicima. 

Kako će izgledati novi hotel?

Arhitekt Silvije Novak iz zagrebačkog studija 3LHD za Index opisuje kako će izgledati novi hotel Marjan na mjestu srušenog starog hotela. 

"Radi se o potpunoj rekonstrukciji postojećeg objekta što znači da mi zadržavamo osnovne gabarite izvornog hotela na kojem je izgrađen hotel Marjan. Znači, imamo bazu iz koje će izrasti jednak volumen zgrade u gabaritu te će itekako podsjećati na dosadašnji hotel. To nam je bila ideja vodilja, ali i obaveza prema urbanističkom planu", kaže Silvije Novak.

"To je suvremena interpretacija starog objekta u kojoj je stavljen naglasak na dva velika atrija u troetažnoj zgradi, koji će biti potpuno javni, te na krov gdje će se nalaziti vrtovi s programom wellnessa i otvorenih bazena s jedne, te ugostiteljskih sadržaja s druge strane. U istočnom dijelu objekta zamišljen je luksuzni restoran koji će imati svoj vanjski ulaz neovisno o samom hotelu", opisuje arhitekt Novak.

Važna činjenica koju ističu autori projekta je otvorenost prostora za građanstvo, a ne samo za goste hotela s pet zvjezdica.

"Ideja nam je da u Marjan svi mogu doći u restoran ili na korištenje wellness sadržaja, a što je karakteristika i drugih hotela te turističke tvrtke. Oni nisu ekskluzivni samo za hotelske goste nego su namijenjeni svima", napominje Silvije Novak.

Kako će točno izgledati novi hotel, opisao nam je arhitekt Novak.

"U podrumu je smještena garaža. Javni prostori se nižu od prizemlja do krovne etaže nižeg dijela građevine. Veliki atrij u prizemlju, bogato zasađen mediteranskim biljnim vrstama, služi kao dnevni boravak na koji su orijentirana dva restorana iz prizemlja te hotelski lobby. Na manji atrij je orijentiran drugi dio lobbyja te kongresna dvorana.

Zatvoreni dio wellnessa bit će smješten na prvom i drugom katu. Sastojat će se od unutarnjeg bazena, prostora za vježbanje te spa dijela sa saunama, prostorima za relaksiranje i masažnim sobama. Na trećem katu, koji je ujedno i krov nižeg dijela, smjestit će se otvoreni dio wellnessa, s dva otvorena bazena, pripadajućim sunčalištima i ugostiteljskim sadržajem. Na krovu nižeg dijela hotela smješten je i fine dining restoran s natkrivenom terasom s pogledom prema Splitu", dodaje naš sugovornik.

Kapacitet novog hotela Marjan je 285 soba i apartmana. "Imat će 285 smještajnih jedinica, soba i apartmana, od čega su petnaestak posto veći prostori", kaže arhitekt.

Je li sve trebalo rušiti iz temelja?

Pitanje koje su postavili mnogi Splićani kada su vidjeli kako je zdanje, u koje je i prethodni vlasnik Željko Kerum uložio mnogo novca, srušeno do temelja, svakako glasi - je li baš sve trebalo srušiti?

"Prvobitna ideja bila je da se dio zgrade zadrži, ali kako je ona tri puta proširivana i nadograđivana, jednostavno je nakon dubinske analize zaključeno kako nije isplativo rekonstruirati kuću s falingama i ulagati toliki novac. Treba napraviti novu kuću koja će trajati stotinu godina, a ne obnavljati onu kojoj je vijek trajanja prošao. Drugi problem je bio visina samih etaža. Mi sada imamo etažu manje nego prethodna zgrada, ali istu visinu hotela. Tako smo dobili veću visinu etaža", objašnjava Silvije Novak.

Arhitekt Novak napominje kako je predviđena investicija u novi hotel Marjan oko sto milijuna eura. Autori projekta novog Marjana, investitori, gradska uprava i turistički radnici slažu se kako će novi splitski hotel s pet zvjezdica cijeli grad učiniti atraktivnijim za goste.

"Ovakvi sadržaji svakako podižu vrijednost cijele destinacije. Pozicija hotela Marjan u urbanom tkivu Splita je par excellence i ne vidimo razlog da on neće biti pokretač splitskog turizma. To vidimo i u Rovinju gdje smo sagradili hotel Park. U cijeloj četvrti Monte Mulini podigla se kvaliteta u privatnom sektoru, u restoranima i cijela ponuda za goste", objašnjava Silvije Novak.

Puljak: Vratit će se izvorni oblik hotela Marjan

Gradonačelnik Splita Ivica Puljak slaže se s tvrdnjama kako će se izgradnjom novog hotela Marjan unaprijediti turistička ponuda grada pod Marjanom. "Mislim da će Split ovim hotelom postati atraktivnija turistička destinacija jer nam treba više hotelskih soba visoke kategorije kojima razvijamo turizam s dodanom vrijednošću. Gledam na to jako pozitivno", kaže za Index splitski gradonačelnik Puljak.

"Vratit će se izvorni oblik hotela Marjan, podržavamo taj projekt i želimo da hotel što prije otvori svoja vrata. Iako se radi o hotelu vrlo visoke kategorije, mislim da neće biti nedostupan građanima koji će u njemu prepoznati i svoju svakodnevicu. U svakom slučaju, to je pozitivna priča i to je dobra stvar za Split", komentira Ivica Puljak.

Prvi čovjek Splita kaže da je buka zbog rušenja stare zgrade hotela očekivana te da nije problem. "Split je u velikim radovima i bez izgradnje Marjana. Započeli smo projekt Žnjan, sad ide još nekoliko projekata poput škola i vrtića, kulturnih i sportskih centara, pa apeliramo na sugrađane da se strpe. Poslije toga grad će biti još ljepši i bolji", tvrdi za Index gradonačelnik Puljak.

Foto: Zvonimir Barišin/Pixsell

U unapređenje turističke ponude uvjereni su i u Turističkoj zajednici Splita.

"Obnovom hotela Marjan turizam u našem gradu će doživjeti značajne transformacije, ne samo da će poboljšati turističku ponudu u Splitu, već će imati ključnu ulogu u procesu turističkog rebrendiranja grada. Očekujemo da će obnovljeni hotel postati atraktivan svima, posebno dionicima kongresnog turizma, pružajući im cjelogodišnje iskustvo s dodatnim sadržajima. S optimizmom očekujemo da će obnovljeni hotel ponovno postati epicentar društvenih događanja u gradu, doprinoseći pozitivnom iskustvu kako za naše građane, tako i za turiste", rekli su Indexu iz Turističke zajednice Splita.

Investitor izgradnje novog hotela Marjan, rovinjska tvrtka Adris, potvrđuje kako koncept potpune rekonstrukcije hotela Marjan zadržava sve: "Projekt je koncipiran u nekoliko točaka kojima je krajnji cilj maksimalno uklapanje objekta u vizure grada - ostvarivanje pješačke veze sa susjednim parcelama, otvaranje atrija kako bi se dovelo svjetlo u prizemlje, osiguravanje optimalnog pogleda tornju, dodavanje atraktivnih sadržaja na krov, aktivacija prizemlja i povezivanje s urbanim gradskim tkivom Zapadne obale", kažu u rovinjskoj kompaniji koja proteklih godina, kroz svoju turističku tvrtku Maistra, dosta investira u turističke objekte u cijeloj Hrvatskoj.

Do sada uloženo milijardu eura

Do sada su uložili milijardu eura, a investicije se nastavljaju.

"U skladu sa svojom vizijom razvoja luksuznog turizma i ulaganja u objekte najviše kategorije, Adris je dosad uložio gotovo milijardu eura, a do 2025. godine u taj dio svojih poslova planira uložiti dodatnih 480 milijuna eura. Time će Maistra postati najveća nacionalna turistička tvrtka u luksuznom segmentu pozicionirana u rastućim i međunarodnim prepoznatljivim odredištima - Rovinju, Dubrovniku i Zagrebu, a rekonstrukcijom hotela Marjan i u Splitu. Uz obnovu zagrebačkih hotela Panorame i Westina, ulaganje u obnovu hotela Marjan, vrijedno više od 100 milijuna eura, bit će jedno od najvećih pojedinačnih ulaganja u hrvatski turizam", naglašava Tomislav Popović, predsjednik uprave Maistre, uz poruku kako će "učiniti sve da, u suradnji svih zainteresiranih, pa i podršku i strpljenje građana, Split dobije hotel kakav ovaj grad i zaslužuje".

Arhitektonski dio posla, kažu u Adrisu, potpisuje Studio 3LHD iz Zagreba, dok su za interijer hotela zaduženi dizajneri Lissoni Architettura iz Milana. Oni su radili i na projektu Grand Park hotela u Rovinju.

Ni starije generacije Splićana ne mogu zamisliti svoj grad bez prepoznatljive "kockice" hotela Marjan na Zapadnoj obali. Trenutačno, zbog toga što je dosadašnja zgrada recentno srušena, građanima se ukazuje novi pogled na stari dio Splita, no uskoro će se na tom mjestu izdići novo zdanje.
Prvobitno zdanje sagrađeno je 1963. godine po projektu splitskog arhitekta Lovre Perkovića. Bio je to u to vrijeme jedini hotel prve kategorije u gradu, a imao je 220 soba. Četiri godine kasnije na zapadnoj strani hotela dograđen je zatvoreni bazen i drugi sadržaji javne namijene.

Splitski arhitekt Robert Plejić za Index je iznio stare planove preuređenja Zapadne obale splitske Rive koji dobrim dijelom nisu ostvareni.

"Možda bi moglo biti interesantno prisjetiti se pojedinih etapa i vizija uređivanja ovog gradskog prostora kao i bilješki samog arhitekta Perkovića o njegovom sudjelovanju u prostornom planiranju, projektiranju i realizaciji ovog, za grad Split, izuzetnog arhitektonskog događanja.

Prostor zapadnog dijela gradske luke u Splitu, od crkve i samostana Sv. Frane na zapadnom dijelu Rive do rta Sustipan s gradskim grobljem, bio je do dvadesetih godina prošlog stoljeća prostor izvan grada, s tvornicom cementa koja je sirovine iskapala na padinama Marjana, zapuštene i neuređene obale. Nekadašnjom Sustjepanskom ulicom, danas Ulicom Dražanac, pristupalo se groblju iz zapadnog dijela grada, na podignutom dijelu terena, a sama obala se sastojala od niza uvala (draga) između kamenih vena, i danas vidljivih, koje su s Marjana vodile prema moru", podsjeća Plejić.

Uređenje Zapadne obale

Plejić kaže da je oko uređenja Zapadne obale bilo raznih mišljenja. 

"Taj prostor budućeg širenja grada uz morsku obalu bio je za splitske studente tehničkih fakulteta u sveučilišnim centrima poput Graza, Beča i Praga prostor istraživanja mogućnosti primjene svjetskih iskustava u rodnom gradu. Tako je Petar Senjanović, završivši Visoku tehničku školu u Beču, u Splitu vodio obnovu gradske infrastrukture te 1914. izradio prvi regulacijski plan grada u kojem je zapadni dio gradske luke planirao prvenstveno kao lučku operativnu obalu s gatovima i željezničkom infrastrukturom, a Fabijan Kaliterna, student arhitekture na Visokoj tehničkoj školi u Pragu, u svojoj vizionarskoj studiji 1919. godine cijeli ovaj prostor namijenio je vrlo luksuznoj izgradnji gradskih palača uz obalnu promenadu.

Obojica su bili članovi Ocjenjivačkog suda Natječaja za Regulacijski plan Splita 1923. godine i honorirali rješenja koja su ovu zonu kapacitirala rezidencijalnom izgradnjom, kasnije unesenom u Regulacijski plan koji je izradio jedan od nagrađenih natjecatelja arhitekt Werner Schurmann iz Haga. Prva cjelovita regulacija morske obale u ovom dijelu napravljena je polaganjem ceste s kamenim pokosom do nove zgrade Primorske banovine, izgrađene 1940. godine."

"Natječaj za regulaciju Zapadne obale u splitskoj gradskoj luci raspisan je 1957. godine. Arhitekt Lovro Perković nakon kratkog djelovanja u Splitu otišao je u Dubrovnik i tamo realizirao nekoliko vrhunskih djela te se vratio u Split. Prema njegovim bilješkama, odmah se po dolasku u Odjel za arhitekturu Urbanističkog biroa Split priključio projektnoj grupi za rad na upravo raspisanom natječaju. U timu su već bili arhitekti Odjela za urbanizam koji su zajednički usvojili osnovnu koncepciju povezivanja svih sadržaja jedinstvenim potezom niske horizontale koja bi spajala dva krajnja uporišta ove izgradnje - Komandu mornarice, ranije izgrađenu kao administrativnu zgradu Primorske banovine, i kuću Čorak na drugom kraju obalnog poteza", iznosi dr. Plejić i nastavlja:

"Zanimljivo je kako je Lovri Perkoviću bilo ponuđeno da projektira veliku koncertnu dvoranu koju su bili predvidjeli, a Petru Mudniću novi hotel. Mudnića je više zanimala koncertna dvorana pa je predložio Perkoviću da se zamijene, s obzirom na Perkovićevo iskustvo u obnovi hotelskih objekata nakon rata u Dubrovniku. Perkoviću je bilo povjereno i oblikovanje čitavog obalnog pročelja uz kontakte s ostalim projektantima."

Arhitekt: Obnova Marjana je dobar potez

U to vrijeme bilo je odlučeno da se u Splitu urede tri hotela. Lokacija na Zapadnoj obali bila je tek "rezervna varijanta", ali je, iznosi za Index arhitekt Pejić, "republička Komisija za odobravanje investicija prihvatila samo prijedlog hotela na Zapadnoj obali pa se u novim okolnostima pojavio strah lokalnih dužnosnika od preuzimanja rizika poslovanja ovako velikog zahvata za grad i želja za smanjivanjem troškova investicije na uštrb kvalitete hotelskog smještaja". "Perković se tako, na primjer, morao izboriti za suvremene standarde na kojima je inzistirao, kad su od njega tražili da samo polovina soba ima svoj sanitarni čvor, odnosno da samo trećina soba bude opremljena centralnim grijanjem", govori Pejić.

"U razradi natječajnog rješenja Perković je promijenio dimenzije kubusa hotela te je smanjio tlocrt na 25x25 metara, a povećao visinu na 33 metra, objašnjavajući da bi pravilna kocka u perspektivi odozdo mogla izgledati zdepasto, a na ovaj je način uzdignuti volumen dobio na eleganciji i lakoći. Planirani rokovi su strogo bili poštovani, radilo se u tri smjene, a hotel je primio prve goste 27.7.1963. godine. Kako se upravo dan prije dogodio katastrofalan potres u Skoplju, svečano je otvaranje bilo odgođeno", opisuje Robert Plejić proces izgradnje bivšeg hotela Marjan.

Za potrebe Mediteranskih igara 1979. godine dograđeno je još dvjesto soba na sjevernoj strani hotela te niz trgovina, ugostiteljskih sadržaja, pomoćnih i upravnih kapaciteta i disko klub te velika kongresna dvorana s vlastitim predvorjem i pomoćnim prostorijama.

Arhitekt Robert Plejić smatra kako je obnova Marjana dobar potez.

"Predloženi projekt izrađen je prema vrhunskim standardima suvremenog hotelijerstva, vrlo pažljivo ostvaruje prostore javnih komunikacija (povezivanje obalne promenade i Ulice Dražanac, pristupi ozelenjenim atrijima te dostupnost sadržaja na krovnoj terasi baze) te obzirno i vrlo uspješno reinterpretira zaštitu od sunca i oblikovanje pročelja uzdignutog kubusa."

Simbol grada vraća se na svoje prepoznatljivo mjesto

Hotel je planirao preurediti, u doba svog najvećeg poslovnog uzleta prije gotovo dva desetljeća, i poduzetnik Željko Kerum. Zapušteni hotel kupio je od države za trostruki iznos tražene cijene - oko 170 milijuna kuna - te ga je počeo obnavljati. Angažirao je poznatog splitskog arhitekta Jerka Rošina, koji je na Marjan stavio staklenu oplatu i ugradio vanjski lift.

No Kerum je u poslu s hotelom Marjan propao. Prema tvrdnjama medija, posao s Marjanom koštao ga je poslovnog carstva utemeljenog na trgovini jer je njegova trgovačka tvrtka Kerum d.o.o. bila jamac kredita za obnovu. Kerum je planirao Marjan pretvoriti u Hilton, svjetski hotelski brend, no zgradu su pod hipoteku uzele banke dok je hotel bio zatvoren.

Potraživanja nad hotelom otkupila je krajem 2017. godine tvrtka Adria Resorts od austrijske Heta Asset Resolution grupe. Preuzeli su i potraživanja prema hotelskim aneksima i tražbinama bivših zaposlenika. Godine 2019. na elektroničkoj aukciji otkupili su cijeli objekt za 324 milijuna kuna.

Mediji su krajem studenog 2019. godine objavili kako je Adris Grupa i pravomoćno postala vlasnik hotela Marjan rješenjem Trgovačkog suda u Splitu kojim joj je dosuđeno vlasništvo nad hotelom na Zapadnoj obali. 

Pet godina kasnije, na mjestu starog Marjana nastaje novi hotel. Simbol grada vraća se na svoje prepoznatljivo mjesto.