Pobjednik nagradne igre Porezne prikupio 2858 računa u 24 dana: "Nema tu neke pameti"

Foto: Porezna uprava

Proteklih dana primili smo poruke brojnih čitatelja koji su izrazili čuđenje rezultatima prvog ​kola nagradnog natjecanja Bez računa se ne računa, koje se odvija u organizaciji Porezne uprave. Sporni rezultati objavljeni su 30. kolovoza na web stranici Porezne uprave. 

Prema tim rezultatima, pobjednik prvog kola je Andrej Steven Horvat iz Zagreba, koji je uspio prikupiti čak 2858 računa u 24 dana, odnosno 119 računa po danu. Drugo mjesto je zauzeo muškarac iz Virovitice s 1443 prikupljena računa, a treće mjesto natjecatelj iz Osijeka s 1387 prikupljenih računa.

Horvat je kao pobjednik dobio nagradu u iznosu od 5000 eura, dok su drugoplasirani i trećeplasirani nagrađeni s 3000, odnosno 2000 eura. Iz Porezne uprave su najavili kako će novčane nagrade biti uplaćene na bankovne račune pobjednika.

"Nemam se čega sramiti"

Stupili smo u kontakt s Horvatom da nam objasni kako je uspio prikupiti tako velik broj računa u ograničenom razdoblju. Tvrdi kako je on samo ukazao na manjkavosti igre. 

"Imao sam priliku u Poreznoj upravi prezentirati objašnjenje kako sam ja to skupio jer sam duplo više skupio od drugoplasiranog, pa im je valjda to bilo interesantno. A meni je bilo interesantno da se odazovem i dobijem nagradu jer nemam se čega sramiti. Ja sam pročitao pravila nagradne igre i vrlo sam jednostavno shvatio - to je priča gdje treba pametno raditi. 

Vrlo sam jednostavno skupio račune jer sam ih prikupio drito od konobara. Tko ima najviše računa dnevno? Pa konobari. Moja prednost je ta što ja radim neke poslove vezane za konobare pa imam baze konobara zbog drugih projekata i onda sam poslao poziv u WhatsApp grupu i rekao im da mogu tamo proslijediti svoje račune i da ih razmjenjujemo", kazao je Indexu. 

"Ključno je bilo što je u srpnju izašla dopuna pravila"

"Oni su isto imali šansu. Realno, ja sam tu najveći manijak koji zna kako to upotrijebiti, dok drugi nisu razmišljali u tom smjeru, ne znam ja kako tko od njih skuplja račune.

Ja sam tome pristupio kao što su djeca nekada pristupala sakupljanju sličica Životinjskog carstva ili sličica nogometaša, odnosno kao što ih sada, primjerice, razmjenjuju u Facebook grupama. Ja nisam to fizički skupljao. Ključno je bilo što je u srpnju izašla dopuna pravila koja kaže da su zabranjeni automatizirano skupljanje i obrada te popunjavanje tih podataka", dodao je.

"Ovi što fizički skupljaju račune će biti u prednosti"

"Druga promjena pravila je da pobjednik iz jednog mjeseca ne može biti pobjednik tijekom nekog drugog mjeseca. Ništa nisam radio preko softvera, sve manualno. Nema tu neke pameti. Ne znam hoću li osvojiti glavnu nagradu, ja sam se to zezao u sedmom mjesecu da vidim može li se tako igrati. 

Ja ne znam hoću li moći i dalje motivirati konobare da mi šalju račune. Ovi što skupljaju fizički račune će biti u prednosti jer su uvjerili lokale da im daju račune. Ta igra je totalni promašaj u smislu Porezne i dijeljenja nagrada jer normalan čovjek to ne može dobiti. Ja sam bio pametnjaković koji je to riješio tehnologijom, a ove 'hodače' je nemoguće pobijediti", istaknuo je. 

Bod se dobiva za svaki prijavljeni račun

U pravilu natjecanja stoji kako se ono odvija isključivo preko mobilne aplikacije mPorezna, a pravo sudjelovanja imaju svi punoljetni korisnici aplikacije. Natjecanje funkcionira tako da natjecatelji prijavljuju račune kroz tu aplikaciju. Za svaki prijavljeni račun se ostvaruje jedan bod, a tri natjecatelja s najviše prikupljenih bodova u kolu osvajaju novčane nagrade. 

Dodatna prepreka natjecateljima je pravilo da se od istog izdavatelja računa može prijaviti najviše jedan račun dnevno. Ako sudionik od istog izdavatelja računa prijavi više od jednog računa dnevno, mobilna aplikacija mPorezna to neće dopustiti, naglašava se u pravilima. Dodaje se da ispravnost sakupljanja bodova nagradnog natjecanja nadgleda tročlano Povjerenstvo. 

Prvo kolo natjecanje počelo je 8. srpnja i trajalo je do 31. srpnja. Prema podacima Porezne uprave, u prvom kolu sudjelovalo je gotovo 13.000 igrača, a provjereno je više od 650.000 računa.

Porezna promijenila pravilo

Zanimljivo, 31. srpnja, odnosno posljednjeg dana prvog kola, članak 11. u pravilima dopunjen je sljedećom stavkom: "Priređivač ima pravo isključiti sudionika iz nagradnog natjecanja, uskratiti ili povući nagradu ukoliko je sudjelovao u prikupljanju bodova putem automatiziranih postupaka ili drugih manipulacija prilikom dohvata i/ili prijave računa ili podataka s računa, korištenjem programa, aplikacija koji isključuju ili zamjenjuju interakciju igrača i slično."

Horvat ima LinkedIn profil na kojem stoji da radi kao Senior Data Consultant u jednoj zagrebačkoj tvrtki, što je kod korisnika Reddita potaknulo nagađanja da je možda imao uvid u neke baze podataka koje bi mu dale prednost u igri, odnosno kako bi mogao skupiti što više računa. No, kako god bilo, sve je bilo po pravilima Porezne uprave koja je to omogućila.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.