Pobunjenici tvrde da se među uhićenim strancima nalazi i 17 Hrvata

MEĐUNARODNO vijeće crvenog križa jučer je objavilo da pobunjenici u zatvoreništvu drže stotine ljudi, među kojima su i brojni stranci. Mohamed al-Alagy, član libijskog Prijelaznog nacionalnog vijeća zadužen za pravosuđe, potvrdio je da među uhićenima ima i puno stranaca, a kazao je da je među njima i 17 Hrvata, tvrdi Swissinfo.

"Prema zatvorenicima se dobro postupa. Oni koji nisu počinili zločine bit će pušteni nakon ispitivanja, a ostalima će biti suđeno", kazao je Al-Alagy.

> Pobunjenici u zadnjih nekoliko dana pronašli četiri masovne grobnice

MVPEI nije dobio nikakvu informaciju o uhićenim Hrvatima

Glasnogovornik Ministarstva vanjskih poslova i europskih integracija Berislav Živković za Index je kazao kako MVPEI službeno nije zaprimio nikakvu informaciju da su u Libiji uhićeni hrvatski državljani. Dodao je da ukoliko to i jest slučaj, da takvim stvarima treba neko vrijeme da se službeno procesuiraju.

Iz Ministarstva su poručili i da će kontaktirati libijsku diplomatsku misiju u Zagrebu. Najveći dio hrvatskih državljana iz Libije je evakuiran  još krajem veljače i početkom ožujka te otada nitko nije kontaktirao veleposlanstvo.

Crveni križ tvrdi da je većina stranaca iz subsaharske Afrike i Magreba

Glasnogovornik Crvenog križa u Tripoliju je za Reuters kazao da su prošlog tjedna posjetili između 75 i 100 zatvorenika. Nisu spominjali uvjete u kojima se zatvorenici nalaze, ali je potvrdio da im je bilo dopušteno pružiti medicinsku pomoć onima koji su je trebali. Dodao je kako su u pregovorima za povećanje broja posjeta, ali i to da većina stranaca među zatvorenicima dolazi iz subsaharske Afrike i Magreba.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.