Pobunjenici u Maliju pobili vagnerovce pa pozirali s ukrajinskom zastavom

Foto: X

Kyiv Post je od izvora bliskih ukrajinskom obrambenom i sigurnosnom sektoru dobio fotografiju koja prikazuje tuareške pobunjenike kako poziraju s ukrajinskom zastavom nedugo nakon što su nanijeli veliki poraz ruskim Wagnerovim plaćenicima u Maliju. 

Andrij Jusov, glasnogovornik Ukrajinske obrambene obavještajne službe (GUR), izjavio je kako su "pobunjenici dobili potrebne informacije koje su omogućile uspješnu vojnu operaciju protiv ruskih ratnih zločinaca". "Nećemo govoriti o detaljima u ovom trenutku, ali bit će toga još", najavio je. 

Tuareški pobunjenici iz Stalnog strateškog okvira za mir, sigurnost i razvoj (CSP-PSD) ranije su podijelili fotografije i videozapise ubijenih i zarobljenih vagnerovaca te uništenih vojnih vozila. Sukob s Wagnerom vodio se prošlog četvrtka i petka u Tinzaouateneu, gradu blizu malijske granice s Alžirom.

Ukrajinci sve češće djeluju u Africi

Više ruskih vojnih blogera izvijestilo je da je najmanje 20 vagnerovaca ubijeno u zasjedi blizu alžirske granice. "Pripadnici Wagnera, koji su se kretali u konvoju s vladinim trupama, ubijeni su u Maliju... Neki su zarobljeni", napisao je istaknuti ruski vojni bloger Semjon Pegov, koji koristi ime War Gonzo.

Tijekom proteklih mjeseci pojavio se niz snimki koje sugeriraju da su Ukrajinci proširili svoje operacije protiv Rusa i na druge kontinente. Tako je u lipnju objavljena snimka koja prikazuje ukrajinske specijalne snage kako sa sirijskim pobunjenicima rade na desetkovanju ruskih plaćenika u Siriji.

U veljači se pojavila snimka koja prikazuje ukrajinske specijalce kako ispituju zarobljene Wagnerove plaćenike u Republici Sudan. Zarobljenici na snimci priznaju kako je njihov zadatak bio otići u Sudan i svrgnuti tamošnju vladu.

Ruski medij Russia Today priopćio je kako su ukrajinski obavještajci "obučavali lokalne tuareške separatističke militante". "Potajno su doveli najmanje dvije skupine pobunjenika u Ukrajinu kako bi ih naučili koristiti dronove", objavila je Russia Today. 
 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.