Poljski medij: Ruski dron 33 minute letio iznad Poljske pa nestao s radara

Ilustracija: Profimedia

Poljska vojska bila je spremna oboriti neidentificirani leteći objekt koji je jutros iz Ukrajine doletio na teritorij Poljske, ali nije bilo moguće sa 100-postotnom sigurnošću potvrditi o kakvoj je letjelici riječ, objavio je poljski medij RMF24 i dodao da vojska neslužbeno tvrdi da se najvjerojatnije radi o ruskoj bespilotnoj letjelici Šahed.

U tijeku je potraga za objektom u općini Tyszowce. Letjelica je iznad Poljske provela 33 minute, a zatim je nestala s radara.

"Možda je pao, možda se vratio u Ukrajinu"

Moguće je da se leteći objekt vratio na ukrajinski teritorij, stoga moramo ispitati svaku mogućnost kako njegova moguća prisutnost ne bi predstavljala nikakvu prijetnju lokalnom stanovništvu, rekao je potpukovnik Jacek Goryszewski za RMF.

Kako ističe, letjelicu su nadzirali poljski sustavi za nadzor zračnog prostora, a u zraku su bili i helikopteri.

"Vizualna identifikacija morala se dogoditi prije donošenja odluke o neutralizaciji objekta. Međutim, do ove konačne identifikacije nije došlo zbog vremenskih uvjeta", rekao je potpukovnik.

Na pitanje zašto je nestao signal, sugovornik Krzysztofa Zasade odgovara: "Možemo pretpostaviti da je negdje pao ili mu je visina leta već bila takva da naši radarski sustavi to nisu mogli pratiti. Mogao se isto tako okrenuti i spustiti na visinu s koje više nije bio vidljiv našim radarskim sustavima".

"Mi smo u mirnodopskim uvjetima, moramo pratiti propise"

Odluka hoće li se objekt srušiti donesena je uz sudjelovanje ministra obrane.

"Bili smo svjesni kojom brzinom leti, gdje, u kojem smjeru i bili smo spremni. Međutim, izostala je vizualna identifikacija, koja se po propisima mora raditi... Mi smo u mirnodopskim uvjetima. Moramo se pridržavati tih propisa kako ne bi došlo do greške, obaranja civilnog objekta. Naš zračni prostor nije zatvoren za civilni promet", rekao je potpukovnik.

Trenutno nema dojava o šteti na terenu. Od početka ruske invazije projektili su više puta prešli poljsku granicu. U studenom 2022. projektil je pao na selo Przewodów u pokrajini Lublin, usmrtivši dvije osobe. U prosincu iste godine ruski projektil Kh-55 pao je u šumu u blizini Bydgoszcza.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.