Potpisani Kolektivni ugovori u Holdingu i ZET-u. Radnicima će rasti plaće

Foto: Matija Habljak/PIXSELL

PREGOVARAČKI odbori Zagrebačkog holdinga i ZET-a te sindikata potpisali su danas Kolektivne ugovore kojima se u iduće tri godine osigurava povećanje materijalnih prava radnika.

"Rezultat iscrpnih, no konstruktivnih pregovora je konačan dogovor oko ključnih točaka i potpisivanje Kolektivnog ugovora.

Cilj pregovora bio je dati jasnu poruku kako Grad Zagreb cijeni radnike koji su zaposleni u trgovačkim društvima u njegovom vlasništvu te im sukladno tome i povećava materijalna prava", rekao je Ivan Novaković, šef Uprave Holdinga koji je potpisao Kolektivni ugovor.

Direktor ZET-a: Građani trebaju osjetiti razliku u kvaliteti usluge

Kolektivni ugovori će se primjenjivati do 31. ožujka 2026. godine. Direktor ZET-a Marko Bogdanović kaže da su pregovori vođeni tako da su se u obzir uzeli trenutno stanje u društvu, inflacija i ekonomske prilike. Kaže da to sve utječe na materijalna prava radnika.

"Pregovori su vođeni vodeći brigu o dobrobiti radnika koji su zaslužni za obavljanje usluga nužnih za redoviti život i funkcioniranje grada, pri čemu je važno da se usluge pružaju na najvišoj mogućoj razini kako bi građani osjetili razliku u kvaliteti", kazao je Bogdanović.

U ime sindikata Kolektivni ugovor za Zagrebački holding potpisali su Sindikat Čistoća Zagreb (Mirjana Kaltak), Samostalni sindikat radnika u komunalnim i srodnim djelatnostima Hrvatske (Zdravko Stoilković), Sindikat komunalnih radnika Hrvatske (Davor Buč ar), Novi sindikat (Ivica Blažević), Nezavisni sindikat radnika Zagrebparking (Darko Kleinberger), Sindikat Zagrebačkog holdinga – ZET Zagreb (Dražen Jović), Sindikat hrvatskog vozača (Mario Pavić), Sindikat prometa i veza Hrvatske (Dragan Borac), Sindikat vozača i prometnih radnika Zagrebparking (Ivica Andjel).

U ime sindikata Kolektivni ugovor za ZET potpisali su Sindikat vozača i prometnih radnika ZET-a (Anto Jelić) i Sindikat Zagrebačkog holdinga – ZET Zagreb (Dražen Jović).

Što uključuju Kolektivni ugovori?

Kolektivni ugovori uključuju povećanje osnovice plaće od 1. siječnja za pet posto, a od srpnja za dodatnih tri posto te povećanje fiksnog dijela mjesečnog dodatka na plaću kojim najviše dobivaju radnici s najnižim primanjima.

Također uključuju povećanje neoporezivih materijalnih prava te ispravak dugogodišnjeg problema neusklađenosti koeficijenata radnih mjesta i dodataka za uvjete rada za poslove iste ili slične složenosti, priopćeno je.