Predsjednica Sindikata umirovljenika: Nakićeva nepromišljena mjera dovest će do rasta broja umrlih

Screenshot: YouTube

U VEZI plana Vlade da dopunsko zdravstveno osiguranje dodatno poskupi, a što je otkrio Index, porazgovarali smo s Jasnom Petrović, predsjednicom Sindikata umirovljenika Hrvatske. Ona smatra da je to vrlo opasna mjera Vlade.

> OBJAVLJUJEMO TAJNI DOKUMENT Reforma zdravstva: Sve poskupljuje i sve se privatizira

"Riječ je o nepromišljenom, brzopletom, neanaliziranom potezu ministra, bez da je prošlo demokratske procedure niti se konzultirao s ikim. Postoje interesne skupine, pacijenti, umirovljenici i drugi s kojima se mogao konzultirati", rekla je za Index Jasna Petrović, predsjednica Sindikata umirovljenika Hrvatske.

"Riječ je o nečemu zbog čega Nakić neće dobiti Nobelovu nagradu, išao je na diranje najranjivijih kategorija i definitivno je to napravio bez priprema. Siromaštvo se najdrastičnije manifestira u zdravstvu", smatra Petrović.

"A kad Nakić ili Reiner kažu da 19 kuna nije ništa, možda nije ništa njima. Al to je par stotina kuna više za jednu obitelj, a to su danas često dvije starije osobe i nezaposleno dijete. Vrlo neozbiljno i nadamo se da u pravnoj proceduri takvo iz džepa izvučeno poskupljenje neće proći", smatra Petrović.

"Prvo bi država trebala platiti svoje dugove, a ne tražiti od građana da podmire njene dugove. Ako je država najsiromašnije oslobodila plaćanja, što joj je i dužnost, onda je to trebala platiti", dodaje.

"Ozbiljna država, svaki dokument koji joj je usput napisala jedna korporacija stavit će na javnu raspravu. Ovi ni to nisu napravili, nego idu pogodovati privatnicima. Riječ je o vrlo smiješno obrazloženom potezu ministarstva, uvjereni smo da nešto tako nijedna vlada ne može izglasat", kaže Petrović.

"Posljedice će biti tragične ako to prođe. Vi već danas imate 24 posto starijih od 60 godina", dodaje Petrović.

"Umiranje je postalo ubrzano, rast je 6 posto. Ako se dira u zdravstvo, ova najsiromašnija kategorija će umirati još brže. Pa neka bude na dušu njemu, Reineru kojemu je to sitnica i onima koji ih podržavaju", zaključuje Petrović za Index.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.