Sunday Times: Princ Charles je primio 1.2 milijuna dolara od obitelji Bin Ladena

Ilustracija: EPA

PRINC CHARLES primio je donaciju od milijun funti u dobrotvorne svrhe od obitelji Osame bin Ladena, tvrdi izvješće Sunday Timesa.

Prema izvješću, princ Charles (73) je prihvatio novac od Bakra bin Ladena, patrijarha saudijske obitelji, i njegovog brata Shafiqa. Princ Charles je navodno održao privatni sastanak s Bakrom (76) u Clarence Houseu, kraljevskoj rezidenciji, u Londonu 30. listopada 2013., dvije godine nakon što su američke specijalne snage ubile Osamu bin Ladena u Pakistanu.

Clarence House osporava mnoge tvrdnje navedene u Sunday Timesu, rekavši da odluku o primanju donacija Dobrotvornog fonda princa od Walesa (PWCF) donose isključivo povjerenici, piše The Guardian.

Polubraća Osame bin Ladena

Bakr i Shafiq bin Laden su Osamina polubraća, povezani s osnivačem Al-Kaide preko oca Mohammeda bin Awada bin Ladena, milijardera rođenog u Jemenu. Za sada nema naznaka da su Bakr ili Shafiq bin Laden sponzorirali ili bili uključeni u terorističke napade.

"Donaciju šeika Bakra bin Ladena su 2013. pažljivo razmotrili povjerenici PWCF-a, pri čemu su proučili sve potrebne detalje i kontaktirali vladu. Odluku o prihvaćanju donacije su u potpunosti donijeli povjerenici", rekao je Ian Cheshire, predsjednik PWCF-a.

Gotovinu primio u dva navrata?

Izvor blizak dobrotvornoj organizaciji rekao je da su nakon temeljitog ispitivanja povjerenici zaključili da postupci Osame bin Ladena ne bi trebali ocrniti cijelu obitelj. Opovrgnuo je navode da je princ Charles osobno posredovao u dogovoru, pristao na donacije unatoč prigovorima savjetnika i da ga je nekoliko njih zatražilo da vrati novac.

Sunday Times piše da je princ Charles gotovinu zaprimio jednom u kovčegu, a drugi put u torbama Fortnum & Mason. Primopredaje su se navodno dogodile tijekom sastanaka dvojice muškaraca, uključujući i onog u Clarence Houseu.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.