Putin se odjednom predomislio oko pregovora s Ukrajinom

Foto/Screenshot: EPA/X

Ruski predsjednik Putin se, po svemu sudeći, iznenada predomislio oko mirovnih pregovora s Ukrajinom. To barem slijedi iz izjave koju je dao danas, samo par dana nakon što je njegov glasnogovornik Dmitrij Peskov ustvrdio da su pregovori s Ukrajinom "izgubili relevantnost" nakon ukrajinskog upada u rusku regiju Kursk, koji traje već mjesec dana. Gotovo identičnu poruku nedavno je poslao i ruski šef diplomacije Sergej Lavrov, jedan od ključnih Putinovih suradnika.

No Putin je danas demantirao vlastite suradnike, poručivši da Rusija nikad nije odbila dijalog. "Rusija nikad nije odbila mirovne pregovore, ali prvo se moramo pozabaviti banditima koju su upali u našu zemlju", rekao je Putin danas.

Iako to nije eksplicite rekao, može se pretpostaviti da pod "banditima koji su upali u Rusiju" misli na tisuće pripadnika ukrajinskih elitnih brigada koji su prije mjesec dana ušli u Kursku oblast te zauzeli više od 1000 kvadratnih kilometara i oko 100 mjesta. 

Zašto je to važno?

Ukrajinci nisu skrivali da ih ne zanima ruski teritorij u Kursku, nego su jasno poručili da ga žele zamijeniti za okupirani teritorij u vlastitoj zemlji. Putinova izjava, koja implicira spremnost na pregovore, mogla bi značiti da ukrajinska strategija polako daje rezultate.

Podsjetimo, Rusija je okupirala ukrajinski Krim i dio istočne regije Donbas još 2014. U veljači 2022. godine pokrenula je totalnu invaziju na Ukrajinu te napala gradove i sela diljem zemlje projektilima i bombama.

Treba podsjetiti da su ruski propagandisti u prvim danima širili narativ da će "Rusija zauzeti Kijev za 3 dana", a ruski vojnici koji su napredovali prema Kijevu ponijeli su svečane uniforme kako bi paradirali glavnom ulicom nakon pada glavnog grada.

Međutim, Oružane snage Ukrajine uspjele su istjerati Ruse iz Kijevske, Černihivske i Sumske oblasti, a na drugim bojišnicama i dalje koče rusko napredovanje.

Ruska ideja pregovora znači ukrajinsku predaju teritorija

Shvativši da neće biti moguće ostvariti pobjedu, Rusija je počela širiti ideju o navodnim mirovnim pregovorima kojima želi zadržati sva okupirana područja. Istodobno Rusi nastavljaju terorizirati Ukrajinu udarajući na energetsku i civilnu infrastrukturu te stambene objekte. Najčešće to rade noću.

Unatoč ogromnoj količini naoružanja i opreme ruska vojska trpi velike gubitke. No, ni nakon više od 10 godina rata te više od dvije i pol godine totalne invazije, Rusi nisu uspjeli ostvariti ni osnovnu stratešku pobjedu: okupaciju cijele Donjecke i Luhanske oblasti. U gradovima i selima na istoku Ukrajine traju borbe za svaku ulicu i kuću, a Rusi u isto vrijeme traže oružje i plaćenike u drugim zemljama.

Operacija u Kurskoj oblasti započela je 6. kolovoza, prije gotovo mjesec dana. Četiri dana poslije, odnosno petog dana ofenzive ukrajinske vojske u Rusiji, predsjednik Volodimir Zelenski rekao je da je "Ukrajina vratila rat na ruski teritorij".

Zarobili gotovo 600 ruskih vojnika

Prije šest dana Oleksandr Sirski, vrhovni zapovjednik oružanih snaga Ukrajine, rekao je da je od početka operacije u Kurskoj oblasti u Rusiji Ukrajina zarobila 594 ruska vojnika i kontrolira više od 100 naselja ili 1294 četvorna kilometra.

Predsjednik Volodimir Zelenski rekao je da su takve akcije usmjerene na stvaranje tampon zone kako bi se spriječile ruske vojne operacije protiv Ukrajine. No njegovi najbliži suradnici pojasnili su da Ukrajina planira koristiti teritorij osvojen u Kursku, koji ruske snage nikako ne uspijevaju vratiti, u pregovorima s Rusijom. 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.