Rusi razvijaju anti-age tehnologiju. Kažu da će spasiti živote, a ljude šalju u rat

Ilustracija: EPA

Početkom 2024. Vladimir Putin izjavio je da je Rusiji potreban novi "nacionalni projekt" čiji je cilj "očuvanje zdravlja" građana zemlje.

Parlamentarni zastupnici su prionuli na posao i samo nekoliko mjeseci kasnije predstavili su inicijativu privlačnog naziva - Nove tehnologije očuvanja zdravlja.

Borba protiv starenja

Jedan od prioriteta je borba protiv starenja - ideja koja već dugo zanima ruske dužnosnike, od kojih je većina u poznim godinama.

Vlasti prognoziraju da će projekt "spasiti 175.000 života" do 2030. godine, a guraju ga čak i usred rata u Ukrajini, u kojem su ubijeni deseci tisuća Rusa.

Meduza je analizirala što je Putina potaknulo na razmišljanje o besmrtnosti.

"Hir ostarjelog Politbiroa"

14. veljače 2024. godine na Forumu ruskih tehnologija budućnosti Vladimir Putin je najavio novi "nacionalni projekt" pod nazivom Nove tehnologije očuvanja zdravlja. Tri mjeseca kasnije, nekoliko dana nakon posljednje njegove inauguracije, potpredsjednica ruske vlade Tatjana Golikova održala je detaljniju prezentaciju projekta.

U okviru inicijative, rekla je Golikova, vlada će ulagati u "tehnologiju koja sprječava starenje stanica, neurotehnologije i druge inovacije s ciljem osiguravanja dugovječnosti". Napomenula je da će se jedan od programa posebno usredotočiti na razvoj "biomedicinskih tehnologija budućnosti za aktivnu dugovječnost i zdravo starenje".

Usmjerenost projekta na dugovječnost nije prošla nezapaženo u ruskoj medicinskoj zajednici. Izvor iz jedne moskovske bolnice nazvao je inicijativu "hirom ostarjelog Politbiroa", rekavši:

"Svi stare, pa tako i političari. Tretmani protiv starenja su na vrhuncu, a okruženje za implementaciju novih domaćih tehnologija trenutno je vrlo povoljno - vodi se borba protiv korupcije i ljudi konačno počinju raditi pošteno iz straha, a ne za mito ili pronevjeru. Je li to bilo vrijedno cijene koju plaćamo u obliku rata, pa, to je diskutabilno."

Najavljuju spašavanje 175.000 života, a u Ukrajini u zadnje dvije i pol godine ruski vojni gubici iznose preko 120.000 ljudi

Prema ruskim državnim medijima, novi nacionalni projekt olakšat će razvoj nove medicinske tehnologije za produljenje životnog vijeka građana. Koliko će to koštati, nije jasno; proračun inicijative još nije objavljen.

U svakom slučaju, vlasti namjeravaju do 2030. "spasiti 175.000 života". Usporedbe radi, vojni gubici Rusije u ratu u Ukrajini u posljednje dvije i pol godine iznose preko 120.000 ljudi.

Tko će imati najviše koristi od projekta Kremlja?

Najveće koristi od novog projekta Kremlja imat će ruske farmaceutske tvrtke, tvrde stručnjaci koji su razgovarali s Kommersantom. Međutim, pronalazak novih lijekova nije jedini fokus projekta: prema Tatjani Golikovoj, vlada također planira implementirati nove programe prevencije bolesti "temeljene na biološkoj dobi".

Ovi novi programi bili su predmet dopisa koje je rusko Ministarstvo zdravstva početkom lipnja poslalo brojnim istraživačkim institutima. U dopisu je ministarstvo naredilo istraživačima da hitno daju "prijedloge za razvoj" u sljedećim područjima:

"razvoj medicinskih proizvoda usmjerenih na smanjenje staničnog starenja (sarkopenija, astenija, osteoporoza itd.), uz procjenu biološke starosti različitim metodama, razvoj novih neurotehnologija i povezanih medicinskih proizvoda usmjerenih na prevenciju i razvoj kognitivnih i senzornih oštećenja, razvoj metoda za korekciju imunološkog sustava na temelju kritičnih markera identificiranih u procesu starenja, razvoj novih medicinskih tehnologija (uključujući medicinske uređaje) temeljenih na tehnologiji biotiska".

Istraživači koji su razgovarali s Meduzom bili su zapanjeni ustrajnim tonom pisma i željenim vremenom obrade. "Kada smo dobili ovo pismo, bio sam zapanjen. Cijela premisa me zbunila. Naravno, zašto ne bismo radili na oporavku ovih staraca, kao da itko drugi treba našu pozornost!? Usred rata trebali bismo sve ostaviti. Razina cinizma je stvarno zbunjujuća", kaže istraživač iz drugog istraživačkog centra. 

"Svi istraživački projekti predviđeni nacionalnim projektom su jako skupi. Razvoj novih lijekova košta milijarde rubalja, a nijedan nacionalni projekt to ne može pokriti - pogotovo sada", kaže izvor blizak Kremlju. Izvor iz ruske farmaceutske industrije se složio: "Mislim da neće moći brzo organizirati ništa smisleno."

"Rat je skraćivanje života"

Mihail Batin, biznismen i bivši ruski političar koji teži produljenju svog životnog vijeka pomoću znanosti, kaže: "Ne možemo nadvladati vlastitu birokratsku mašineriju, a Putinu ponestaje vremena da razvije tretman za starenje.

Oni mogu dodijeliti novac, ali tko će stvoriti tehnologiju? Nitko se u Rusiji ne može pohvaliti publikacijama o anti-ageu u Natureu. Kvaliteta znanosti je izuzetno niska."

Aktivist i bivši regionalni zastupnik, Batin je proveo više od 20 godina u Rusiji promičući ideju "ekstremne dugovječnosti". Međutim, nakon početka ruske invazije na Ukrajinu 2022. emigrirao je u SAD. Njegovo je objašnjenje jednostavno: "U konačnici, želimo produžiti život. Rat je skraćivanje života."

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.