S mjesta nove eksplozije u Meksičkom zaljevu širi se tanki sloj nafte



JOŠ JEDNA naftna platforma, zapadno od mjesta na kojemu se dogodila katastrofa s Deepwater Horizon u Meksičkom zaljevu, eksplodirala je, javila je američka Obalna straža i dodala kako se s mjesta eksplozije širi kilometar i pol dug i tridesetak metara širok tanki sloj nafte.

Brodski časnik Casey Ranel rekao je za novinske agencije kako je eksplozija prijavljena oko 9,30 sati po lokalnom vremenu, te da je na mjesto nesreće poslano sedam helikoptera, dva zrakoplova i četiri broda.


Kaotična situacija

Do eksplozije je došlo oko 130 kilometara zapadno od Zaljeva Vermilion u središtu obale Louisiane, a još se ne zna curi li nafta. Ime platforme je Vermilion Oil Platform 380.

Glasnogovornik Bijele kuće Robert Gibbs rekao je da je predsjednik Barack Obama bio na sastanku o nacionalnoj sigurnosti kad je došlo do eksplozije, ali je istaknuo kako vlada na raspolaganju ima dovoljno sredstava za čišćenje ukoliko se sazna da je more zagađeno.

Radi se o produkcijskoj platformi, ali nije sasvim sigurno je li u trenutku katastofe, za koju neki pretpostavljaju da je odgovoran prirodni plin, crpila naftu.

13 radnika završilo u moru

U moru je završilo 13 radnika, ali su svi izvučeni iz vode. Jedan od njih je ozlijeđen. Također, njihov izvor ustvrdio je da platforma "nije aktivno proizvodila nikakav derivat nafte". Bili su dovoljno prisebni da odmah nakon eksplozije navuku zaštitnu opremu i udalje se s plaftorme, te su tako izbjegli sudbinu 11 radnika Deepwater Horizona koji su stradali 20. travnja.

Ministarstvo domovinske sigurnosti reklo je da se platforma nalazila u moru dubokom oko 100 metara, te da je u vlasništvu tvrtke Mariner Energy iz Houstona. Potvrdili su da nije proizvodila naftu ili prirodni plin. Apache Corporation, tvrtka koja je u travnju najavila da će za 3,9 milijarde dolara kupiti Mariner Energy, rekla je da je platforma bila u plitkoj vodi, što bi moglo olakšati cijeli proces, jer je sanacija štete u plitkoj vodi puno lakša.

Ipak, izvještaj ministarstva domovinske sigurnosti koji je na uvid dobio AP pokazuje da se radi o fiksnoj benzinskoj platformi koja je u trenutku nesreće radila. Dnevno je porizvodila oko 240.000 litara nafte i 300.000 kubičnih metara prirodnog plina. Guverner Louisiane Bobby Jindal erekao je pak kako mu je potvrđeno da se s platforme crpila nafta iz sedam izvora, ali da su svi bili zatvoreni u trenutku eksplozije.

Mariner Energy je jedna od vodećih nezavisnih tvrtki za eksploataciju nafte i plina u Meksičkom zaljevu. Oko 85 proizvodnje dolazi iz platformi u moru, a sve veći udio toga čine plaftorme u dubokim vodama.



Ranel je rekao da je prijavljen dim, ali da nije jasno gori li platforma još uvijek. CNN-ov izvor iz Obalne straže naveo je kako platforma još uvijek gori.

Savezne vlasti su u zadnje četiri godine u Meksičkom zaljevu deset puta kaznile Mariner Energy ili s njima povezane pravne osobe, pokazuju podaci saveznog ureda za kontrolu energetike u oceanima.

Nesreće zbog kojih su izricane kazne variraju od manjih izlijevanja nafte, pa sve do požara. 2007. godine su iskre od varenja pale na spremnik za gorivo i zapalile ga, pri čemu je lagano opečen jedan radnik. Mariner je za to dobio 35.000 dolara kazne.

Nesreća se, da ironija bude potpuna, poklopila s početkom nove faze trajnog rješavanja problema Depwater Horizona, pri kojemu British Petroleum namjerava maknuti kupolu s izvora i zamijeniti neispravni protuerupcijski ventil novim.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.