Sestra u ginekološkoj ambulanti na Braču dala otkaz: "Ginekolog je na rubu"

Foto: Miranda Cikotic, Damir Špehar/PIXSELL

GRADONAČELNICA Supetra Ivana Marković objavila je status da je sestra u ginekološkoj ambulanti dala otkaz, dok se ne zna hoće li umirovljeni ginekolog, koji privremeno radi na pola radnog vremena, ostati i dalje raditi. Ako on prestane raditi, Brač u potpunosti ostaje bez ginekologa.

"Sestra u ginekologiji je dala otkaz, doktor Jašić ne zna hoće li nastaviti svoj rad. Činjenica je da je Dom zdravlja SDŽ-a preuzeo ginekološku ordinaciju, nisu riješili sve administrativne stvari, klima-uređaj ne radi cijelu godinu, a uvjeti u kojima pacijentice dolaze na pregled su kao u srednjem vijeku. Podsjećam da je iz Doma zdravlja SDŽ-a još u prosincu 2020. godine za Slobodnu Dalmaciju došla izjava: 'Iz Splita su jučer stigli radnici tehničke službe Doma zdravlja koji će ukloniti manjkavosti u ginekološkoj ambulanti i čekaonici.' Koje su to manjkavosti riješili, budući da su tek jutros, nakon pisanja novinara, radnici došli u Supetar u ordinaciju tražiti internetsku vezu ili već što?" napisala je Marković na Facebooku.

 

Nadalje, navodi da se mogu nalaziti sto i jedna opravdanja, ali da do danas nisu proradili ni klima, internet ni telefon.

"U međuvremenu smo ostali bez medicinske sestre, a pitanje je što će biti s ginekologom. U međuvremenu, Grad Supetar je kupio i donirao klimu za potrebe ginekologije da ne moramo čekati još godinu dana. Možemo se samo nadati da će se odgovorni za organizaciju zdravstvene zaštite na otoku Braču više usredotočiti na sustavnu organizaciju i planiranje raspodjele stručnog kadra, a ne gledanje u kristalnu kuglu. Ja već sada postavljam pitanja tko će zamijeniti radiologa kada ode u mirovinu? Tko će zamijeniti doktora medicine rada? Da ne bude da nismo znali. Ili da ne prođe mail zbog isključenog interneta", napisala je supetarska gradonačelnica danas na Facebooku.

Marković: Ginekolog mi je rekao da je situacija katastrofalna

Index je razgovarao s gradonačelnicom Supetra Ivanom Marković, koja nam je rekla da je razgovarala s jedinim ginekologom koji radi na Braču, a riječ je o umirovljenom dr. Branku Jašiću.

"Dr. Jašić ima 70 godina i on je nakon odlaska u mirovinu, pristao raditi dva do tri dana u tjednu po nekoliko sati jer drugog ginekologa nemamo. Kad je otišao na godišnji, nitko ga nije mijenjao, pa ga je po povratku s godišnjeg dočekala puna ambulanta. Rekao mi je da je situacija katastrofalna, da ga je dočekala ambulanta bez klime, bez interneta i telefona. U samo jedno jutro odradio je više od 60 pregleda, i to sve bez interneta, klime, telefona. Jutros, kad sam ga zvala, rekao je da je sestra odlučila dati otkaz jer nema uvjeta za rad, a on mi je rekao da mora dobro razmisliti što će i kako će", kazala je Marković za Index.

Navodi da je lokalna zajednica na Braču zajedno izašla s prijedlogom da liječniku, ginekologu i pedijatru plaćaju još 8000 kuna na njihovu plaću, samo da dođu tamo raditi.

"Nudili smo 8000 kuna ekstra na plaće"

"To smo ponudili, nitko nas iz Doma zdravlja Splitsko-dalmatinske županije još nije zvao da bi nam nekoga doveli. Ako treba i smještaj, to se najlakše riješi. Svaka naša jedinica lokalne samouprave na Braču spremna je bilo što dati da nam nađu liječnika. Mi bismo uz njihovu redovnu plaću financirali još dodatno 8 tisuća kuna mjesečno za svakog od njih, uz uvjet da su na otoku minimalno pet godina. Pokrenuli smo inicijativu, ali rješenje je moguće jedino na nacionalnom nivou. Trebali bismo unaprijed znati tko će što stipendirati i da se na temelju toga dodjeljuje novac za rad na otocima", kazala nam je Marković.

Ističe da treba postojati sustav koji će raditi.

"Treba se znati kad netko od liječnika i zdravstvenog osoblja odlazi u mirovinu i koga će tamo poslati. Ako treba, platit ćemo mi i smještaj, naći ćemo ga. Mi smo rekli da smo otvoreni za sve što treba, sigurno će sve kolege pronaći što treba. Treba postojati sustav na razini države, da se stipendiraju liječnici i da im je obaveza odraditi određen broj godina na otoku. Mi ćemo pokrenuti stipendije za liječnike, moramo još vidjeti koliko, one će biti veće od ostalih stipendija, uz obavezu da odrade određen broj godina na otoku. Evo nama sad za godinu dana ide radiolog u mirovinu pa potom liječnik medicine rada. Na to treba misliti", rekla nam je Marković.

Zvali smo i dr. Jašića, no nije nam se javio.

Ravnatelj Doma zdravlja: Plaće iste kao na kopnu, a smještaj na otocima je puno skuplji, dok ga u sezoni ni nema

Index je potom razgovarao s ravnateljem Doma zdravlja Splitsko-dalmatinske županije Markom Rađa, koji navodi da je najveći problem taj što nitko od liječnika u Hrvatskoj ne želi raditi i živjeti na otocima.

"To je problem sa svim otocima, mi kadrovskih stanova nemamo. Problem su nam i smještaj i plaća, koja je ista i za liječnika koji radi u centru Splita i za nekog tko radi na Braču. Lokalna zajednica na Braču je prošle zime izašla s prijedlogom da bi doktoru doplaćivali još na njegovu plaću, ali nitko od liječnika još nije iskazao interes da bi otišao raditi na Brač. Jedino gdje imamo riješen smještaj za liječnika su Selca na otoku Braču i Sućuraj na Hvaru, samo tamo imamo riješeno stanovanje", rekao je Marko Rađa za Index.

Što se tiče plaća, navodi da je to do vlade.

"Vlada kreira visinu plaća, a što se tiče smještaja, to je do lokalne samouprave. Problem je što među lokalnim stanovništvom nema liječnika, a za onog tko ne živi tamo, mora se riješiti stambeno pitanje. Evo prije 10 minuta sam se čuo s Radiologijom na Hvaru, trenutno im je inženjerka radiologije na bolovanju, pa sad nema tko raditi taj posao. A sad dolje smještaja nema, pa se ne može ni slati zamjenu jer ona ne bi imala gdje spavati. Ni na natječaj za inženjera radiologije nam se nitko neće javiti jer je plaća 5500 kuna, a samo mjesečni najam stana na Hvaru je oko 4000 kuna, s tim da u sezoni ni nema slobodnih stanova", rekao nam je Rađa.

"Liječnik je htio zadržati svoj broj"

Što se tiče uvjeta rada u ginekološkoj ambulanti na Braču, rekao je da je dr. Branko Jašić bio u privatnoj ordinaciji do 1.12. prošle godine.

"U trenutku preuzimanja ordinacije on je pristao da će raditi na četiri sata i htio je zadržati isti telefonski broj. E sad, s obzirom na to da procedura zadržavanja istog broja traje deset-petnaest-mjesec dana, on taj broj nije otkazao. Dom zdravlja uveo je svoj telefon i internet, a on je nastavio koristiti taj svoj privatni, koji nije otkazao, a ja uopće nisam znao za to. I, eto, njemu su isključili broj. Ne znam preko kojeg je operatera bio, ali internet i telefon u Domu zdravlja i dalje normalno radi, jer nije samo ginekolog u Supetru. U Supetru su i hemodijaliza, stacionar, dvije obiteljske ambulante, pedijatar, patronaža, sve je u sastavu Doma zdravlja i sve radi", kazao nam je Rađa.

"Ovdje se radi o politizaciji"

Kasnije nam je poslao i mail u kojem navodi da je ovdje riječ o politizaciji.

"Doktor Branko Jašić, ginekolog u Supetru trenutkom gašenja svoje privatne ordinacije nije otkazao Internet ugovoren na njegovu ordinaciju (zašto ne znam) već je nastavio isti koristiti umjesto da koristi Internet Doma zdravlja kao i sve druge službe u Domu zdravlja u Supetru. Kako račune koji glase na privatnu ordinaciju nije plaćao teleoperater je ugasio uslugu. U trenutku kad je teleoperater ugasio uslugu umjesto da tada nastavi koristiti Internet Doma zdravlja, doktor Jašić obavještava svoju stranačku kolegicu da u ordinaciji nema interneta zbog neplaćenih računa (samo čijih neplaćenih računa). Tehničari su u ponedjeljak, prvi radni da) na terenu te će uključiti mrežni kabel u računalo i ginekološka ordinacija će imati Internet i ovaj problem će biti riješen. Na kraju se nadam da doktor Jašić neće i prvi sljedeći problem koji se dogodi ići politizirati i skupljati jeftine političke bodove umjesto da se javi u Dom zdravlja da se problem što brže i kvalitetnije riješi", stoji u priopćenju koje nam je poslao Mako Rađa, nakon što smo završili razgovor s njim.

U mailu je istaknuo kako Dom zdravlja Splitsko-dalmatinske županije sve račune uredno plaća, pa tako i račune za Internet i telefon.

"Da nije tako onda bi i druge službe Doma zdravlja u Supetru ostale bez interneta i telefona, RTG, hemodijaliza, stacionar. Ono što Dom zdravlja ne plaća (niti može platiti) je račun za Internet i telefon koji glase na privatnu ordinaciju", istaknuo je.

Index još u lipnju pisao da Brač nema stalnog ginekologa ni pedijatra

>>Zdravstvo na Braču: "Nemamo ni pedijatra ni ginekologa"

Podsjetimo da je Index još u lipnju pisao da Brač nema ni svog stalnog pedijatra ni ginekologa, što su Indexu tad potvrdili voditelj ispostave Supetar, Doma zdravlja Splitsko-dalmatinske županije Milan Glavaški te gradonačelnica Supetra Ivana Marković.

Milan Glavaški, specijalist obiteljske medicine, koji vodi jednu od tri ambulante obiteljske medicine u Supetru te je ujedno voditelj ispostave Supetar, koja pripada Domu zdravlja Splitsko-dalmatinske županije, za Index je rekao da je situacija na Braču takva da cijeli otok ima ukupno 11 timova obiteljske medicine, od kojih su tri tima u gradu Supetru, a ostali po raznim općinama na tom otoku.

"Što se tiče ispostave našeg doma zdravlja, mi imamo tri specijalističke ambulante obiteljske medicine, a pedijatra i ginekologa više nemamo. Naš ginekolog je otišao u mirovinu i sad radi na četiri sata, a za ostalo nam dolazi na zamjenu liječnik iz Splita. Pedijatra također nemamo, već nam dolazi na zamjenu iz Splita. Svaki dan u tjednu odradi po jednu smjenu, nekad ujutro, nekad poslijepodne. Rodilište nemamo od 2010. godine. Inače, ova ambulanta primarne ginekologije ni ne treba više resursa, no žao nam je što umjesto doktora koji nam je otišao u mirovinu nemamo nikog novog. Problem je u tome što mi damo liječniku specijalizaciju i kad je on završi, ode raditi u bolnicu, ne ostaje na otoku. Tako je sa svim liječnicima", rekao je dr. Glavaški za Index.

U ispostavi DZ-a Supetar navode da, uz timove obiteljske medicine, imaju zaposlenog radiologa, medicinu rada, kompletnu higijensko-epidemiološku službu te hemodijalizu.

Na kraju je dodao da se nada da će im barem nakon ljeta stići pedijatar ili ginekolog kao stalni liječnik na Braču.

Gradonačelnica Supetra: Imali smo jednu pedijatricu, otplatila je specijalizaciju i otišla

O situaciji s dostupnošću zdravstvene zaštite Index je razgovarao i s gradonačelnicom Supetra Ivanom Marković.

"Kao najveći problem istaknula bih činjenicu da nemamo svog pedijatra i ginekologa te da imamo samo jedan tim Hitne, a kad oni odu na teren, Hitna ostaje prazna. Uz sve to, nemamo nijednu dežurnu ljekarnu koja bi radila nedjeljama, blagdanima i navečer", istaknula nam je na početku Marković.

Navodi da je zaista problematična situacija kad Hitna ostane prazna, a dogodi se još neki hitan slučaj. Tad, navodi, u pomoć uskaču liječnici obiteljske medicine, što nam je također naveo i voditelj ispostave Supetar Milan Glavaški.

"Što se tiče pedijatra i ginekologa, oni nam dolaze na zamjenu iz Splita. Imali smo jednu pedijatricu za stalno zaposlenu, koja nam je došla nakon završene specijalizacije, no nakon što je platila dug za stipendiju, otišla je raditi u bolnicu, stoga smo u jednom danu ostali bez pedijatra. Sad nam dolazi pedijatar iz Splita, no to nije dugoročno rješenje, cilj nam je imati specijaliste koji žive tu na Braču", rekla nam je gradonačelnica Supetra Ivana Marković.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.