Što je ostalo iza novogodišnje noći? Zagađen zrak

Foto: FAH

ŠTO je ostalo nakon novogodišnje noći? U velikim njemačkim gradovima odgovor je: opasno visoke razine zagađenog zraka.

Kako tvrde njemačke službe, u brojnim je gradovima stupanj zagađenog zraka ostao jako visok nakon dočeka Nove godine. Posebno teška je situacija u Munchenu gdje je stupanj onečišćenja zraka 26 puta veći od dopuštene razine.

Njemačka istraživanja su pokazala kako vatromet u zrak ispušta 4000 tona štetnih čestica, što čini 15% godišnje emisije čestica iz automobila.

Ovo istraživanje je navelo na restrikcije u prodaji privatnog vatrometa, koji je zabranjen u prodaji od 1980-ih u skoro cijeloj Australiji.

Onečićenje posvuda


Vatromet je povezan s onečišćenjem zraka i u drugim državama, primjerice u Indiji. Tamo je stupanj zagađenosti zraka nakon proslave hinduskog festivala svjetlosti s puno vatrometa bio duplo veći nego dan ranije.

Nakon smoga koji je nastao sutradan, indijski vrhovni sud je odlučio zabraniti vatromet u Delhiju zbog brojnih pritužbi roditelja koji su se žalili na posljedice vatrometa koje ugrožavaju zdravlje njihove djece.

Slična situacija je i u Velikoj Britaniji, što se posebno može vidjeti na proslavi noći krijesova u kojoj je 2014. dosegnut najviši stupanj zagađenja zraka.

Cijena i posljedice

Prema pisanjima njemačkih medija, Nijemci su ove godine za vatromet potrošili 100 milijuna eura.

Posebno velik stupanj onečišćenja je ostao u Frankfurtu, i Wiesbadenu, dok je nagore zagađenje u Muenchenu u kojem je u kombinaciji s lošim vremenom predviđeno zadržavanje štetnih čestica u zraku.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.