Svi optuženi za pokušaj puča u Crnoj Gori oslobođeni, uhićena dvojica tužitelja

Ilustracija: EPA

Svi optuženi u slučaju poznatom kao "pokušaj državnog udara", uključujući čelnike prosrpske desnice u Crnoj Gori Andriju Mandića i Milana Kneževića, oslobođeni su krivnje novom presudom crnogorskog Višeg suda.

Riječ je o ponovljenom postupku, nakon što su prvom presudom svi osumnjičeni, među kojima su i Mandić i Milan Knežević, osuđeni na ukupno 70 godina zatvora. Tu presudu prije tri godine poništio je crnogorski Apelacijski sud i naložio ponavljanje postupka.

Optužili ih za pokušaj nasilnog rušenja vlasti 2016. godine

Mandića, Kneževića, dvojicu ruskih državljana Edvarda Šišmakova i Vladimira Popova, te nekoliko državljana Srbije tužiteljstvo je teretilo za pokušaj nasilnog rušenja vlasti 2016. godine, uoči prijema Crne Gore u NATO.

U optužnici se navodi da se kriminalna organizacija na dan parlamentarnih izbora 16. listopada 2016., uz pomoć Demokratskog fronta, koalicije političkih stranaka prosrpske desnice, planirala sukobiti s crnogorskom policijom i nasilno zauzeti parlament Crne Gore, kao i oteti i ubiti tadašnjeg crnogorskog premijera Mila Đukanovića.

Crnogorsko Specijalno tužiteljstvo ima pravo žalbe na presudu Višeg suda i vjeruje se da će to pravo iskoristiti.

Tužitelji iz prvog postupka u pritvoru

Dvojica specijalnih tužitelja koji su u prvom postupku zastupali optužnicu, Milivoje Katnić i Saša Čađenović, uhićeni su nakon što je na vlast 2020. u Crnoj Gori došla prosrpska koalicija. Na teret im se stavlja da su postali dio kriminalnog "Kavačkog klana".

S druge strane, odvjetnici Katnića i Čađenovića tvrdili su da se radi o osveti novih vlasti zbog zastupanja optužnice u slučaju "Državni udar". Čađenović je u četvrtak, dan uoči izricanja presude, pušten iz pritvora 17 mjeseci od uhićenja, dok se Katnić tri mjeseca nalazi u pritvoru, nakon što je uhićen 15. travnja. Sudski postupci protiv njih dvojice nisu počeli.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.