Tijela nerčeva provirila iz masovnih grobnica u Danskoj, stanovnici se plaše zaraze

Foto: Epa

TIJELA nerčeva koji su u Danskoj ubijeni kako bi se spriječilo širenje mutiranog soja covida-19 provirila su ovoga tjedna iz svojih masovnih grobnica, što je izazvalo zabrinutost među lokalnim stanovništvom.

Nakon što je zabilježena pojava mutiranog soja koronavirusa kojim se zarazilo 12 osoba, danske vlasti naredile su početkom studenog ubijanje svih nerčeva koji se uzgajaju na farmama. Problem s tim sojem je što je manje osjetljiv na antitijela, što bi, u slučaju da se proširi, moglo smanjiti učinkovitost budućih cjepiva.

No manje od dva tjedna nakon što je na vojnom području na zapadu Danske pokopano više tisuće nerčeva na stotine njih ponovno je izronilo na površinu iz pjeskovitog tla, i to nakon što je započeo proces raspadanja, piše Reuters.

U blizini grobnice jezero u kojem se kupa lokalno stanovništvo

Masovne grobnice nerčeva čuvaju se 24 sata dnevno, sve dok se ne podigne ograda, kako bi se ljudi i životinje držali na distanci. Nerčevi su bili zakopani u rovove duboke oko 2,5 metara te su potom bili zatrpani s oko dva metra zemlje.

Vlasti su poručile kako ne postoji rizik da se iz grobova širi koronavirus, no stanovnici se ipak žale na potencijalni rizik od onečišćenja pitke vode i jezera u kojem se kupaju, a koje se nalazi samo 200 metara od masovnih grobnica.

Nekoliko zastupnika kritiziralo je ishitreno klanje nerčeva i zatražilo da se njihova mrtva tijela iskopaju i odvezu na spalionicu.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.