Zadar riješio problem čekanja na magnet. U ostatku države se čeka gotovo godinu dana

Foto: Sanjin Strukic/PIXSELL

LISTE čekanja desetljećima su rak-rana hrvatskog zdravstva. Posebice dijagnostički pregledi za koje je ministar Beroš dao naputak ravnateljima kako se u manje od dva mjeseca trebaju smanjiti ispod 270 dana. Sve bolnice u državi to trebaju postići do kraja godine, a sve kako bi Ministarstvo zdravstva povuklo 700 milijuna eura iz EU.

Osim naredbe ravnateljima da reorganizacijom rada ispune njegov zahtjev, Beroš je mjesec dana prije kraja godine ravnateljima bolnica poslao uputu da doktorima trebaju ukinuti dopusnice za rad u privatnim ordinacijama sve dok se čekanje pacijenata na određeni postupak ne smanji. 

Većina javnih bolnica ispunila je ministrov zahtjev i smanjila liste čekanja na zadani broj. No, kako bi plan uspio, a Ministarstvo povuklo novac, Hrvati iduće tri godine ne smiju čekati duže od 270 dana na zdravstvenu uslugu, bilo da se radi o pregledu, kontroli ili operaciji. 

Je li prihvatljivo 270 dana?

Točan broj dana čekanja na zdravstvenu uslugu Ministarstvo i dalje nije definiralo zakonom i pravilnikom pa se tako dio građana ne slaže kako je prihvatljivo čekati 270 dana na određene preglede. Tim se vode i u Hrvatskoj udruzi za promicanje prava pacijenata, koji su kazali kako je taj rok i dalje predug za pacijente u bolovima. 

Istog je mišljenja i Zagrepčanka koja nam se anonimno požalila na dugotrajno čekanje magnetne rezonance vrata za njenu tinejdžericu. Početkom mjeseca iz KBC-a Zagreb prvi termin su joj ponudili u lipnju 2024. godine, na što bi njena kći čekala oko 170 dana. 

"Tražili smo termin u nekoliko bolnica. U Zagrebu su svi bili na ljeto 2024., dok su mi iz Rijeke prvi termin ponudili tek 2025. godine. Iznenadilo me što su nam iz zadarske bolnice javili kako slobodan termin imaju kroz nekoliko dana, i to u subotu u popodnevnim satima", kazala je ona. 

Na pretragu MR vrata najduže se čeka u KBC-u Osijek, a prvi termin slobodan je za 249 dana. U Splitu na istu pretragu treba se čekati oko 200 dana, dok se u zadarskoj bolnici čeka jedan mjesec. Ako netko otkaže termin, djelatnici bolnice o tome obavještavaju pacijente koji su na čekanju.

OB Zadar: Od 2022. osiguravamo dodatne termine

Zanimalo nas je kako je zadarska bolnica uspjela smanjiti liste čekanja za pretragu s kojom se već godinama muči velik broj bolnica. Pacijenti su za magnetnu rezonancu znali čekati i dvije godine, a u Zadru se sada na red dolazi za mjesec dana, barem kada je u pitanju MR vrata. 

"Od listopada 2022. kontinuirano osiguravamo dodatne termine vikendom za CT i MR, za pacijente s liste čekanja. Uvedeni su dodatni termini u poslijepodnevnim satima za UZV dojki te dodatni termini za UZV štitnjače, UZV abdomena te UZV color doppler vena i arterija. 

Nadalje, osigurali smo dodatne termine za djecu stariju od 13 godina za prvi pregled pedijatrijskog kardiologa te pedijatrijskog pulmologa. Naime, navedenu djecu pregledali su specijalisti interne medicine, uži specijalisti kardiologije, odnosno pulmologije", kazali su iz zadarske bolnice za Index. 

Među pretragama koje imaju najdulju listu čekanja je pedijatrijski ultrazvuk srca, koji se obavlja u sklopu specijalističkog prvog ili kontrolnog pregleda, jer ističu kako ga obavlja jedan djelatnik. Kako bi smanjili čekanje, još u siječnju su zaposlili novu djelatnicu.

Termini u večernjim satima i vikendom

Nova zaposlenja nastavila su se u ožujku i listopadu kada su zaposlili tri specijalista kliničke radiologije i specijalisticu interne medicine te pet administrativnih referenata i troje studenata u Jedinici za centralno naručivanje. 

"Dodatni termini su dodijeljeni i u večernjim satima te vikendom. Ovisno o organizaciji rada, pružanje zdravstvenih usluga ugovara se radnim danima u jutarnjim i poslijepodnevnim satima, dok je za dodatne termine osigurano vrijeme radnim danima od 14 do 21 sat te vikendom od 8 do 14 sati, odnosno od 14 do 21 sat", rekli su i dodali kako redovno vrše provjere odaziva pacijenata na zakazane termine sa svrhom da ne ostanu neiskorišteni. 

Udruga: Naravno da se moglo napraviti ranije

Smanjenim listama čekanja zadovoljna je predsjednica udruge za promicanje prava pacijenata Jasna Karačić Zanetti, koja kaže kako je sad najbitnije da se brojke održe. 

"Odnosno da ministar može utjecati na ravnatelje da svoju ustanovu na isti način 'stisnu' kako bi se posao ipak napravio u što kraćem roku te da se ne ostavlja za sutra ono što može biti gotovo isti dan. 

Treba stalno biti nadzor i kontrola i to sada treba tako ostati. Moralo se uvesti reda. Veća je motivacija doktora ako žele raditi privatno, tu ih ne treba ograničavati. Ali ne mogu imati listu od 300 dana i raditi privatno", smatra Karačić Zanetti. 

Na pitanje jesu li se liste čekanja trebale smanjiti puno prije, odgovorila je: 

"Naravno da se moglo napraviti ranije i sada je najveće pitanje zašto nije. Morali smo doći do toga da pacijenti nemaju zdravstvenu zaštitu jer čekaju tri godine na pretragu. Ali evo, ipak kad se nešto pozitivno dogodi, vidimo da se može. Da se dogodilo ranije, pacijentima bi na vrijeme bile dijagnosticirane teške bolesti, pogotovo onkološke", zaključila je.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.