Kod nekih proizvođača na našim farmama u mlijeku su pronađene razine aflatoksina iznad granica dopuštenih. Riječ je o gljivicama koje mogu biti štetne i za zdravlje ljudi. No, to mlijeko nije ni završilo u preradi jer se svakodnevno kontrolira pa ga u takvim slučajevima mliječna industrija ne otkupljuje, javlja HRT.
Ivan Čolik, koji se više od 20 godina bavi mljekarstvom, ostao je šokiran kada mu je otkupljivač javio da su u mlijeku njegovih krava utvrđene povišene razine aflatoksina te su mu zbog toga obustavili otkup.
Proizvođač: Bačeno je skoro 12 tisuća litara
"Sve skupa je trajalo 7 dana, bačeno je skoro 12 tisuća litara mlijeka. U Križevce sam dao analizirati od kukuruza, žitarica, tritikala i pšenice što dajemo sjenaže silaže, sve je bilo ispravno", rekao je Čolik.
Mliječne industrije napominju - čim aflatoksini prijeđu zakonski dopuštenu razinu, mlijeko ne otkupljuju.
"Ekstra se pazi na aflatoksine tako da, što se tiče potrošača, mogu bit sigurni jer aflatoksina u mlijeku i mliječnim proizvodima nema", rekla je za HRT Elena Wolfsperger Dolezil, direktorica korporativnih komunikacija Dukat Zagreb.
Ističu da farmerima u suradnji s tehnolozima predlažu da promijene stočnu hranu nakon čega se u sirovom mlijeku, unutar tri dana, ponovno bilježe zakonom dopuštene vrijednosti. Promijenio je Ivan stočnu hranu i opet mu otkupljuju mlijeko.
"Aflatoksin je prirodna pojava"
"Evo, uzeli smo gotovu smjesu. Ne znamo što ćemo sa svojom hranom. Mislim da dugoročno neće se to održati i da ćemo smanjivati broj stoke", rekao je za HRT Čolik.
Stručnjaci napominju da je pojava aflatoksina u kukuruzu uobičajena, posebice zbog ovogodišnjih izrazito visokih temperatura.
"Prva od mjera je praćenje u polju i, ako se pojavi aflatoksin, skretati ga u spremanje kukuruza u stočarske pravce koji podnose veću koncentraciju kroz hranu. Aflatoksin mi ne možemo riješiti, to je prirodna pojava. Njega je bilo svake godine, bit će ga svake godine, ali je sad samo stvar koncentracije", rekao je Ivan Uđbinac iz Ministarstva poljoprivrede i šumarstva.
Inače, u Europi je dopuštena razina aflatoksina u mlijeku čak 10 puta manja nego u Americi.