U Saudijskoj Arabiji počinje godišnji summit zaljevskih zemalja

Foto: EPA

GODIŠNJI summit zaljevskih zemalja počinje u glavnom gradu Saudijske Arabije Rijadu u jeku oštrog spora koji traje više od godinu dana između bloka pod saudijskim vodstvom i Katara.

Vijeće za suradnju arapskih zemalja u zaljevu (GCC), povezano sa SAD-om, obuhvaća Saudijsku Arabiju, Ujedinjene Arapske Emirate (UAE), Bahrain, Kuvajt, Oman i Katar.

U lipnju 2017. Saudijska Arabija, UAE, Bahrain i Egipat prekinuli su diplomatske, prometne i ekonomske veze s Katarom optuživši ga da podržava i financira teroriste, što Doha niječe.

"Zadiranje u suverenitet"

Kvartet je zahtijevao da Doha smanji veze s Iranom, regionalnim suparnikom Saudijske Arabije.

Katar je zahtjev odbio, nazvavši ga "zadiranjem u njegov suverenitet".

Pokušaji Kuvajta i SAD-a da riješe krizu nisu uspjeli.

Saudijski kralj Salman bin Abdelaziz ovaj tjedan pozvao je katarskog emira Tamima bin Hamada al Tamija da prisustvuje jednodnevnom summitu.

Turska državna novinska agencija Anadolija u nedjelju je izvijestila da Tamim neće prisustvovati, a Katar je nakon toga objavio da zemlju na summitu predstavlja državni ministar vanjskih poslova Soltan bin aad Al-Muraikhi.

Smanjena očekivanja

U izjavi u povodu nedjeljnog sastanka antikatarski savez smanjio je očekivanja za skorašnje rješenje spora.

"Politička kriza završit će kad više ne bude uzroka krize, odnosno katarske potpore ekstremizmu i upletanja u regionalnu stabilnost", napisao je u tvitu ministar vanjskih poslova UAE-a Anvar Gargaš u četvrtak.

Prošle godine summit GCC-a u Kuvajtu, prvotno najavljen kao dvodnevni, završio je nekoliko sati nakon što je počeo jer su od državnika prisustvovali samo Tamim i kuvajtski emir Sabah al Ahmed al Sabah.

Četvorica ostalih državnika na skup nisu došla.

Spor zbog Katara najozbiljniji je problem koji je GCC snašao otkako je stvoren 1981. godine.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.