Ukrajinska beba oteta iz doma za djecu. Otkrivena je kod ključnog Putinovog čovjeka

Screenshot: BBC

Ključni politički saveznik Vladimira Putina "posvojio" je dijete oteto iz ukrajinskog dječjeg doma, pokazuju dokumenti koje je otkrila BBC-jeva istraživačka emisija Panorama. Sergej Mironov, 70-godišnji čelnik ruske političke stranke, nalazi se u zapisniku o posvajanju dvogodišnje djevojčice koju je 2022. preuzela žena s kojom je sada u braku.

Dokumenti pokazuju da je identitet djevojčice promijenjen u Rusiji. Dijete koje se izvorno zvalo Margarita, jedno je od 48 nestalih iz regionalnog dječjeg doma u Hersonu kada su ruske snage preuzele kontrolu nad gradom.

Ukrajina: Rusi odveli oko 20.000 naše djece od početka invazije

Prema ukrajinskim izvorima, oko 20.000 djece odvele su ruske snage od početka invazije 2022. Početkom ove godine Međunarodni kazneni sud (ICC) izdao je naloge za uhićenje predsjednika Vladimira Putina i njegove povjerenice za dječja prava Marije Lvove-Belove, zbog navodne nezakonite deportacije ukrajinske djece na teritorij pod kontrolom Rusije, s namjerom da ih se trajno ukloni iz vlastite zemlje.

Ruska vlada kaže da ne deportira ukrajinsku djecu, ali ih evakuira kako bi ih zaštitila od rata. BBC je surađivao s ukrajinskom istražiteljicom za ljudska prava Viktorijom Novikovom kako bi saznao što se dogodilo s Margaritom i ostalom djecom. Novikova je pripremila dosje s novim dokazima za ukrajinsko glavno tužiteljstvo, koje će ga predati ICC-u.

Bila je najmlađa štićenica dječjeg doma

Misterij koji okružuje Margaritu započeo je kada se žena u ljubičastoj haljini pojavila u dječjoj bolnici u Hersonu, gdje se 10-mjesečno dijete u kolovozu 2022. liječilo od napadaja bronhitisa. Margarita je bila najmlađa štićenica lokalnog dječjeg doma koji se brinuo o djeci koja su imala zdravstvenih problema, čiji su roditelji izgubili skrbništvo ili su umrli.

Margaritina majka odrekla se skrbništva ubrzo nakon njezina rođenja, a prebivalište njezina oca nije bilo poznato. Liječnica Natalija Ljutikova, koja je vodila liječenje dojenčadi u bolnici, kaže da je Margarita bila nasmijana beba koja se voljela maziti s ljudima.

Žena u ljubičastom predstavila se kao "šefica za dječje poslove iz Moskve", prisjeća se dr. Ljutikova. Herson je sada ponovno pod ukrajinskom kontrolom, ali tada je bio u šestom mjesecu ruske okupacije.

"Svi su se bojali"

Ubrzo nakon što je žena otišla, Ljutikova je primila više telefonskih poziva od ruskog službenika, koji je odnedavno bio zadužen za dječji dom. Službenik je zahtijevao da se Margarita odmah vrati u dom. Za tjedan dana Margarita je otpuštena iz bolnice. Sljedeće jutro osoblje dječjeg doma moralo je Margaritu pripremiti za put.

"Bojali smo se, svi su se bojali", rekla je Ljubov Sajko, medicinska sestra u domu. Opisala je kako su ruski muškarci - neki u vojničkim maskirnim hlačama, jedan s crnim naočalama i s aktovkom - stigli po djevojčicu: "Bilo je kao u filmu."

Ali to je bio samo početak. Sedam tjedana kasnije ruski parlamentarac Igor Kastjukevič stigao je u dom  odjeven u vojnu uniformu i s drugim dužnosnicima počeo organizirati deportaciju preostale djece, uključujući Margaritina polubrata Maksima.

"Uzeli su nam djecu iz ruku"

"Oni su nam ih uzeli iz ruku i iznijeli", rekla je Sajko.

Videosnimka koju je na Telegram postavio sam Kastjukevič prikazuje djecu kako ih unose u autobuse i kola hitne pomoći. "Djeca će biti odvedena u sigurne uvjete na Krim", rekao je Kastjukevič dok su djecu ukrcavali. Krim je Rusija anektirala 2014. godine. Kastjukevič je događaj prikazao kao humanitarnu misiju.

Pet mjeseci BBC je pokušavao ući u trag Margariti i ostalih 47 djece, surađujući s Viktorijom Novikovom. Pronalaženje izgubljene djece u Rusiji, zemlji s više od 17 milijuna četvornih kilometara, nije jednostavan zadatak.

Tko je žena u ljubičastom?

Prvi zadatak bio je identificirati misterioznu ženu u ljubičastom koja je posjetila Margaritu u bolnici prošlog kolovoza.

Viktoria je otkrila ruski dokument kojim se odobrava Margaritino prebacivanje u moskovsku bolnicu na medicinske pretrage. Na dokumentu je navedeno ime žene: Inna Varlamova. Pretraga na društvenim mrežama potvrdila je da je ona misteriozna žena u ljubičastom.

Zatim je BBC liječnici Ljutikovoj pokazao fotografiju Inne Varlamove i ona ju je identificirala kao ženu koja je posjetila Margaritu na dječjem odjelu. Nakon dodatnih istraživanja otkriveno je da Varlamova radi u ruskom parlamentu, iako nije jasno na kojoj dužnosti, te da posjeduje nekretninu u Podolsku u blizini Moskve.

Riješen je dio misterija. Ali ostala su pitanja. "Margarita nije trebala poseban pregled", rekla je dr. Ljutikova, govoreći o noći kada je dijete odvedeno: "Zašto je trebalo voditi malo dijete tako daleko?"

Beba odvedena ponoćnim vlakom

BBC Panorama je zatim pribavila zapise o vlakovima iz izvora u Rusiji. Oni su pokazali da je Margarita u okupiranu Ukrajinu stigla istog dana kada je odvedena iz dječjeg doma. Kasnije te noći, u 00:20, Varlamova se vratila vlakom u Moskvu, s dodatnim povratnim kartama.

Margarita je, prema dokazima, odvedena u ovom ponoćnom vlaku. Ali zašto? Ruski izvor potom je iznio još jednu ključnu informaciju: dokument koji pokazuje da se Varlamova nedavno udala za čelnika političke stranke Sergeja Mironova.

Ovaj bivši padobranac vođa je stranke Pravedna Rusija, koja je dio ruske oporbe koju je dopustila država i koja podržava predsjednika Putina. Sankcionirale su ga brojne zapadne zemlje, uključujući Ujedinjeno Kraljevstvo i Europsku uniju.

Ključno otkriće

Zatim je uslijedilo ključno otkriće. U matičnoj knjizi rođenih postoji 14-mjesečna djevojčica po imenu Marina, upisana prošlog prosinca. Roditelji djeteta zovu se Inna Varlamova i Sergej Mironov. Upis je bio nepravilan, nije pokazivao izvorni zapis o rođenju djeteta.

Marinin rođendan naveden je kao 31. listopada 2021. - isti dan kada je Margarita rođena. "Kad sam vidjela da je Marinin rođendan isti kao i Margaritin, shvatila sam da smo ju pronašli", rekla je Novikova.

Preko anonimnih ruskih izvora, BBC je došao do Margaritina dosjea o posvajanju. Margarita Prokopenko preimenovana je u Marinu Mironovu, po svom posvojitelju Sergeju Mironovu. Mjesto njezina rođenja navedeno je kao Podolsk.

Ruska vlada rekla je da nema saznanja o Margaritinom slučaju i da ne može komentirati.

Deportacija civila u ratno vrijeme je ratni zločin

Ženevska konvencija, koja definira što predstavlja ratni zločin, kaže da je protuzakonito deportirati civile u vrijeme rata, osim iz sigurnosnih ili vojnih razloga i ako je privremeno. Konvencija također zabranjuje promjenu obiteljskog statusa djeteta.

Kada je ICC ranije ove godine optužio Putina i njegovu povjerenicu za djecu Mariju Lvovu-Belovu, sud je ustvrdio da je nezakonita deportacija stotina ukrajinske djece iz sirotišta i dječjih domova učinjena s "namjerom da se ta djeca trajno uklone iz svoje države".

To je uslijedilo nakon odluke predsjednika Putina da donese uredbe kojima se Rusima olakšava usvajanje ukrajinske djece. Lvova-Belova je rekla da Rusija djecu uzima samo u udomiteljske obitelji ili pod skrbništvo.

"Nema posvajanja. To je vrlo važna činjenica jer posvojenje znači da dijete postaje potpuno naturalizirano. Možete promijeniti njegovo prezime, ime, srednje ime, možete promijeniti mjesto rođenja", rekla je Lvova-Belova u listopadu ove godine.

Ali u odgovoru na BBC-jevu istragu, ruska vlada rekla je da je "netočno" ustvrditi kako Rusija ne dopušta posvajanje ukrajinske djece iz novoproglašenih regija Rusije. Rusija, naime, sada velike dijelove Ukrajine smatra ruskim teritorijem, a ljude koji tamo žive svojim građanima, uključujući djecu.

Mnogi roditelji ne znaju gdje su im djeca

BBC je pisao Sergeju Mironovu i Inni Varlamovoj s pitanjem gdje je sada Margarita, ali nije dobio odgovor. Vjeruje se da su gotovo sva ostala djeca koja su odvedena iz doma ostala u rukama Rusa. Najmanje 17 ih je na Krimu, tvrde ruske vlasti. Svi imaju rodbinu u Ukrajini, kaže Viktorija Novikova.

Ukrajina tvrdi da je identificirala 19.546 djece koja su odvedena u Rusiju. Manje od 400 je vraćeno. Rusija osporava ove brojke.

Moskva kaže da će ponovno spojiti djecu s obitelji ili prijateljima ako se podnese legitiman zahtjev i ako oni dođu po djecu. No, mnogi roditelji ne znaju gdje su im djeca, a proces njihova pronalaženja i vraćanja težak je i složen.

Postoje podaci za samo jedno dijete iz dječjeg doma u Hersonu koje je vraćeno u Ukrajinu, trogodišnjeg Viktora Puzika, koji je u ustanovi čekao operaciju zbog zdravstvenog stanja, s Krima je u listopadu preuzela njegova majka Olha.

"Pokušavaju izbrisati identitet djece"

Kaže da je iščekivanje bila agonija: "Stalno sam razmišljala gdje je, kako je? Je li živ ili nije? Svašta mi je prolazilo kroz glavu."

Viktorija želi pronaći svu nestalu djecu iz Dječjeg doma Herson, ali je zabrinuta da bi im uskoro moglo biti nemoguće ući u trag: "Vrijeme nije na našoj strani. Problem je što ruske vlasti pokušavaju izbrisati identitet djece kada izdaju ruske rodne listove ili čak putovnice."

Istodobno nije izgubila nadu da će Margaritu vratiti u Ukrajinu. Još nije pronašla rodbinu koja bi mogla primiti Margaritu pa je nju samu ukrajinska vlada imenovala zakonskim skrbnikom djevojčice i planira se obratiti ruskim vlastima da je vrate.

"Svijet mora znati za Margaritino postojanje. Htjeli su je izbrisati. Moramo je vratiti", zaključuje.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.