Utjerivači dugova koje smo razotkrili su oni od kojih je HNB-ovac kupio vilu za siću

Foto: FaH

TVRTKA APS jučer je nakon članka na portalu Index.hr izbačena iz Hrvatske udruge agencija za naplatu potraživanja (HUAN) pod obrazloženjem da su "obveze svakog člana čuvanje i podizanje ugleda Udruge te izvršenje preuzetih obveza".

>> Utjerivači dugova koje je razotkrio Index izbačeni iz udruge takvih agencija

Povod za izbacivanje te agencije za naplatu duga bila je priča o tome kako je šefica agencije došla do zagrebačkog stana na predjelu Vrbik za svega 580 eura po kvadratu. No podsjetimo da je upravo preko te agencije viceguverner Roman Šubić prije točno godinu dana došao do vile u Zagrebu, koju je u imovinskoj kartici procijenio na 3.5 milijuna kuna. Platio ju je malo manje od 1.9 milijuna kuna. 

>> Imamo ugovor: Viceguverner HNB-a vilu s dvorištem je platio oko 230 eura po kvadratu

Zašto je kupnja vile bila sumnjiva

Ta kupovina bila je sumnjiva zato što agencije za naplatu potraživanja nisu financijske institucije i nemaju regulatora. Guverner HNB-a Boris Vujčić još je u studenom 2021. godine obećao zakonsku regulaciju tih agencija. Ona se do danas nije dogodila. U to vrijeme, kada smo otkrili tu aferu, APS je bio uzorna agencija. No krenimo redom. 

Agencije za naplatu potraživanja, koje od banaka otkupljuju loše kredite, odnosno kredite koje građani ne mogu više vraćati, najviše zanimaju stambeni odnosno hipotekarni krediti, koji u zalogu imaju atraktivne nekretnine kao sredstvo osiguranja. 

Kada građani ne otplate kredit, te agencije dolaze u posjed kuća i stanova, i to u prosjeku za trećinu vrijednosti, koje onda ili prodaju po puno većoj cijeni ili zadržavaju za sebe odnosno za svoje zaposlenike.

Šefica preko tvrtke do stana

Index je prije dva dana objavio kako je Maja Dubenik, direktorica APS-a, došla do stana od 63.46 kvadrata u zagrebačkom kvartu Vrbik koji je plaćen 37 tisuća eura, odnosno nešto više od 580 po kvadratu. 

Stan je bio u vlasništvu građanina koji nije mogao vraćati kredit Zagrebačke banke od 90 tisuća eura. Banka je taj dug prodala APS-u za oko trećinu vrijednosti, a APS je dug potom prodao umirovljenici Zori Prskalo za 37.000 eura. 

Tako je Prskalo, koja je u rodbinskoj vezi sa šeficom APS-a Majom Dubenik, došla do zaloga nad stanom, koji je nakon svega - poklonila Maji Dubenik. Iz tvrtke APS odgovorili su nam kako je sve interno dogovoreno. No reagirali su iz HUAN-a, udruženja koje okuplja te agencije, tvrdeći da je to neprimjereno. 

Pozvali se na etičke kodekse 

"Integritet i etičnost u poslovanju svakog pojedinog člana Udruge, kao i zaposlenika članova Udruge, od iznimne su važnosti za cjelokupnu industriju naplate potraživanja, za reputaciju Udruge i svakog od članova Udruge. Članstvo u HUAN-u podrazumijeva poslovanje sukladno zakonskim aktima Republike Hrvatske te etičkim kodeksima agencija za naplatu potraživanja", stoji u obrazloženju tog udruženja. 

Prije godinu dana objavili smo kako je Roman Šubić, viceguverner HNB-a, za manje od 1.9 milijuna kuna kupio vilu u Zagrebu, koja je procijenjena na 3.5 milijuna kuna.

Jedna zagrebačka poduzetnička obitelj nije mogla otplaćivati kredit u Zagrebačkoj banci od pet milijuna kuna i ostala je bez kuće, a ta je banka to potraživanje prodala APS-u. Agencija je to potraživanje prodala viceguverneru Šubiću koji je, slučajnost ili ne, zadužen za sanaciju kreditnih institucija. 

Uloga HNB-a

Upravo je HNB 2017. godine izdao pozitivno mišljenje da se taj kredit od pet milijuna kuna, koji je bio upisan na kuću u kojoj danas živi viceguverner Šubić, proda agenciji za naplatu potraživanja. 

U HNB-u nisu vidjeli ništa sporno u tome kako je viceguverner došao do novog doma u zagrebačkom Gornjem Stenjevcu. Sam viceguverner Šubić za Index je rekao kako je sve po zakonu, kao i da je oglas za vilu vidio u "internetskom oglasniku". Iz HNB-a, kako tada tako i danas, negiraju svoju nadležnost prema zloglasnim agencijama za naplatu potraživanja, a samim time i eventualni sukob interesa. 

Saborska inicijativa da banke ne prodaju dugove agencijama

Podsjetimo i na nedavnu inicijativu predsjednika SDP-a Peđe Grbina i predsjednice Kluba Zeleno-lijevog bloka Sandre Benčić, koji će u saborsku proceduru uputiti zakonski prijedlog da potrošački krediti građana u bankama ne smiju biti prodani agencijama za naplatu potraživanja, već jedino drugim bankama. 
 

Pročitajte više