Vlada će kasina, automat-klubove i kladionice maknuti bar 500 metara od škola?

Ilustracija: 123rf

MINISTAR financija Zdravko Marić izjavio je danas da bi temeljem novih uredbi o trošarinama, koje će uskoro biti upućene u javnu raspravu, cigarete mogle poskupjeti za dvije kune po kutiji, alkoholna pića za dvije-tri kune po litri, dok bi kod bezalkoholnih pića poskupljenje bilo samo za ona s većim udjelima šećera.

Ministarstvo financija će tijekom današnjeg ili sutrašnjeg dana u javnu raspravu uputiti prijedloge triju uredbi - o trošarinama na duhan i duhanske prerađevine, alkohol i alkoholna pića te bezalkoholna pića, kao i pravilnik kojim bi se regulirala minimalna udaljenost kasina, automat-klubova i kladionica od odgojno-obrazovnih i vjerskih objekata, najavio je Marić odgovarajući na pitanja novinara nakon sastanka u vladi na kojem se raspravljalo o Nacionalnom programu reformi. 

Kasina, automat-klubovi i kladionice - najmanje 500 metara udaljeni od škola

U javnu raspravu će ići i prijedlog pravilnika kojim bi se regulirala minimalna udaljenost kasina, automat-klubova i kladionica od odgojno-obrazovnih ustanova i vjerskih objekata, najavio je Marić, podsjećajući da je odredba koja je postojala u pravilniku 2012. godine gotovo ukinuta. 

"Sada bi se ponovno uvela obveza minimalne udaljenosti 500 metara od odgojno-obrazovnih odnosno vjerskih objekta", rekao je ministar financija. 

Napomenuo je i kako se na to išlo i temeljem apela iz sustava obrazovanja, iz vjerskih zajednica, od pravobraniteljice za djecu, kao i od brojnih lokalnih čelnika, neovisno o njihovoj političkoj pripadnosti.

Marić je najavio da će javna rasprava o tri uredbe te o pravilniku trajati dva tjedna, nakon čega bi uredbe o trošarinama išle na vladu, dok pravilnik donosi ministar financija.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.