Vladao je 72 godine i od svoje zemlje napravio imperij

Foto: Wikipedia

Osoba koja je vladala Francuskom u drugoj polovici 17. stoljeća ostala je upisana u povijesne knjige kao najdugovječniji monarh na svijetu. Luj XIV. vladao je 72 godine, od 1643. do 1715. Obilježio je rani novi vijek u Francuskoj, a tijekom vladavine provodio je reforme i vodio ratove.

Francuska kao glavna sila 

Francuska monarhija je u tom periodu izrasla u najmoćniju europsku silu te zemlju čije se želje i politike nije moglo zanemariti. Bilo je to doba nakon burnih vjerskih ratova, kada rat i krvoproliće više nisu bili dio svakodnevice. Nastupilo je stabilno vrijeme u kojem je Luj mogao učiniti Francusku primarnom silom u Europi.

Na tron je zasjeo kada mu je bilo samo pet godina, pa su u početnim fazama njegove vlasti zapravo vladali njegova majka Ana Austrijska te kardinal Mazarin. Ana je svom sinu odmalena govorila koliko je pametan i sposoban, a tu je mantru Luj zadržao tijekom cijelog života.

Kad je napokon preuzeo vlast, činio je sve moguće da bi na sebe preuzeo i ostale državničke dužnosti. Nakon što je umro kardinal Mazarin, preuzeo je i njegove ovlasti. Nazvao se "Kralj Sunce" kako bi simbolizirao apsolutizam koji je ganjao.

Reformirao je administraciju, prebacio sve važne institucije u Pariz i krenuo u izgradnju najraskošnije palače koju je nazvao Versailles. Ona je brzo postala centar politike u kojem su se okupljali svi ambiciozni i važni plemići.

Versailles

Vanjska politika

Iako smo napomenuli da je njegovo vrijeme bilo doba stabilnosti, to ne znači da Luj XIV. nije ratovao. Najvažniji rat u kojemu je sudjelovao dogodio se na početku 18. stoljeća. Radi se o Ratu za španjolsko naslijeđe. Tamošnji je kralj umro bez nasljednika, Luj je htio staviti na tron svojeg kandidata, a ostatak Europe na to je uložio veto, smatrajući da će Francuska postati premoćna ako zavlada i Španjolskom.

Rat je završio kompromisom. Filip V., Lujev kandidat, zasjeo je na španjolski tron uz uvjet da se Španjolska i Francuska ne ujedine. Velika Britanija uzela je Gibraltar, koji je ostao njen sve do danas. Habsburgovci su se proširili na prostor južne Italije.

Luj XIV. dobio je što je htio. Pretvorio je Francusku u najmoćniju zemlju u Europi, diktirao politiku u Španjolskoj i ostavio svojim nasljednicima sigurnu i stabilnu državu. Krajem istog stoljeća dogodio se najveći prevrat u Europi, a apsolutizam u Francuskoj je propao, otvorivši put narodnim politikama, republikama i demokraciji.

Potpisivanje Versajskog sporazuma 1919.

 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.