Wendelstein 7-X stellarator: Njemački znanstvenici stvorili plazmu nuklearnom fuzijom

Foto: Hina

STRUČNJACI njemačkog Max Planck instituta za fiziku plazme (IPP) javljaju da su 10. prosinca uspješno testirali uređaj Wendelstein 7-X i stvorili plazmu kroz nuklearnu fuziju.

Test je rezultat devetogodišnje konstrukcije golemog uređaja u čije je sastavljanje uloženo više od milijun sati rada i 370 miljuna eura. Wendelstein 7-X je završen u travnju prošle godine otkad su trajale pripreme za pokus.

Znanstvenici su 10. prosinca u stroj ubrizgali plemeniti plin helij, zagrijali ga kratkim mikrovalnim pulsom od 1.3 megavata i promatrali stvaranje plazme pomoću kamera i drugih mjernih uređaja.
Prva plazma je potrajala jednu desetinu sekunde i dosegla temperaturu od oko jedan milijun Celzija.

"Mi smo vrlo zadovoljni," rekao je nakon eksperimenta Hans-Stephan Bosch čiji je tim zadužen za Wendelstein 7-X. "Sve je išlo prema planu".



Da bi se postigla plazma kroz fuziju, plinovi poput helija se moraju ugrijati do temperatura u kojima se elektroni odvajaju od atoma i stvaraju ionizirane atomske jezgre, one se uobičajeno odbijaju jedna od druge, ali u ekstremnim uvjetima dolazi do njihova spajanja.

Ovladavanje nuklearnom fuzijom predstavlja dugo priželjkivani izvor energije jer ona radi na istom principu kao i Sunce koje Zemlju grije već oko 4.5 milijarde godine i prema procjenama ima dovoljno goriva do to čini još 5 milijardi godina.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.