Zastrašujuće upozorenje bivšeg Trumpova odvjetnika: On neće mirno otići s vlasti

Foto: EPA

BIVŠI odvjetnik i intimus američkog predsjednika Donalda Trumpa, Michael Cohen, jučer je više od 4 sata svjedočio pred Kongresom. Njegovo upozorenje na samom kraju svjedočenja posebno je zabrinjavajuće.

Cohen je govorio o Trumpovim sumnjivim financijama, uključujući i moguć sukob interesa, Trumpove poslovne veze s Rusijom, potencijalno nezakonitim praksama Zaklade Trump i nezakonitim isplatama novca dvjema ženama uoči predsjedničkih izbora 2016.

>> VIDEO Bivši Trumpov odvjetnik pred Kongresom: On je rasist i prevarant

>> 8 važnih informacija koje je pred Kongresom otkrio bivši Trumpov odvjetnik

Ukratko, iznio je mnogo zanimljivih informacija o Trumpu. Naravno, njegov kredibilitet kao svjedoka, ionako debelo narušen činjenicom da je kriminalac osuđen na tri godine zatvora zbog malverzacija u financiranju predizborne kampanje, utaje poreza i drugih optužbi, dodatno su pokušali potkopati republikanski kongresnici u ispitivanju. 

"Mislim kako Michael Cohen nije sposoban govoriti istinu", rekao je republikanac James Comer. 

Trump je također iz Vijetnama, gdje je bio na susretu s Kim Jong-unom, optužio svog bivšeg odvjetnika da laže. "Činio je loše stvari nevezano za Trumpa. Laže kako bi smanjio svoju zatvorsku kaznu", napisao je američki predsjednik na svom Twitter profilu. 

Cohen: "Bojim se da će, ako izgubi izbore 2020., da nikad neće biti mirne tranzicije vlasti"

No na samom kraju svjedočenja, Cohen je iznio zabrinjavajuće upozorenje o samoj budućnosti američke demokracije.

"Moja odanost gospodinu Trumpu koštala me svega. Sreće moje obitelji, prijateljstava, moje licence za bavljenje pravom, moje tvrtke, mog životnog prihoda, moje časti, moje reputacije, a uskoro i moje slobode. I neću sjediti ovdje, ne reći ništa i dopustiti mu da učini to isto zemlji. Zaista, s obzirom na moje iskustvo rada s gospodinom Trumpom, bojim se da će, ako izgubi izbore 2020., da nikad neće biti mirne tranzicije vlasti", rekao je Cohen pred Kongresom. 

Cohenovo upozorenje komentirao je na Twitteru i bosanski politolog Jasmin Mujanović, specijalist za jugoistočnu Europu i međunarodne odnos i autor knjige "Glad i bijes: Kriza demokracije na Balkanu". 

Politolog: Što se događa kada Trump izgubi tijesno i proglasi izbore namještenima?

"Ovo je bio strah koji su mnogi znanstvenici koji se bave autoritarizmom i ekstremizmom imali 2016. Strukturalna dinamika se, može se tvrditi, samo pogoršala otada. Ovo je daleko plauzibilniji scenarij nego što bi mnogi u SAD-u vjerovali. Čak i nasilje niskog intenziteta može eskalirati. Jedna od stvari koje smo naučili od 2016. je da su američke institucije, ograničenja vlasti i generalna vladavina prava daleko slabiji nego što mnogi pretpostavljali. Što se događa kada Trump izgubi tijesno i proglasi izbore namještenima? Raspali kod pristaša militantno bjesnilo jer se boji da će završiti u zatvoru?", pita se Mujanović.

"Istina, to je i dalje slabo vjerojatni scenarij, ali on je značajno vjerojatniji, može se tvrditi, nego u ijedno vrijeme od Građanskog rata. A u tom trenutku stvari imaju načina da poprime svoj užasni zamah. Nema vraćanja duha pobune natrag u bocu. A za ljude koji misle, 'ah ali on je samo neuki šarlatan - on nema kapaciteta da mu to prođe', 1) on nije trebao ni pobijediti na izborima, 2) jako preuveličavate intelektualnu/političku vještinu prosječnog despota. Oni su siledžije, ne geniji", zaključuje Mujanović. 

Na ovaj alarmantni segment Cohenovog svjedočenja posebno se osvrnula i poznata voditeljica američke televizije MSNBC, Rachel Maddow. 

"Još ima mnogo toga što moramo apsorbirati o tome što smo mi, kao zemlja, naučili danas od Trumpovog dugogodišnjeg osobnog odvjetnika, tko je radio desetljeće u njegovom biznisu, tko nije bio samo njegov pravi zastupnik, nego njegov 'fixer' (osoba koja za nekoga odrađuje prljave poslove, često ilegalne). Mnogo toga moramo apsorbirati o tome što je Michael Cohen danas izložio o predsjedniku, predsjednikovom karakteru i predsjednikovoj potencijalnoj umiješanosti u višestruki kriminal, uključujući i otkad je postao predsjednik", rekla je Maddow prije nego je u emisiji pustila Cohenovu izjavu.

"Znam da je ovo osuđeni zločinac koji govori Kongresu o svom bivšem šefu, predsjedniku, ali tako je Michael Cohen zaključio svoje svjedočenje, govoreći da strahuje da ovaj predsjednik neće dozvoliti miran transfer vlasti ako izgubi izbore 2020. i da je to razlog zašto treba istupiti i reći stvari koje je rekao danas. I znam da se to ne računa kao istiniti scenarij, ali primljeno je na znanje", zaključila je Maddow.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.