Žestoki okršaji u Ateni: Policija bacila suzavac među mlade prosvjednike protiv vlade

GRČKA policija bacila je suzavac među mlade koji su prosvjedovali protiv mjera štednje, samo dan nakon što je vlada nacionalnog jedinstva preuzela vlast kako bi povisila poreze i smanjila javnu potrošnju zbog mogućeg bankrota države.

Više od 30 tisuća ljudi je marširalo centrom Atene uz zvuke bubnjeva i mahanje crvenim zastavama te uzvike "Van MMF! Van EU!". To je bio prvi javni test nove tehnokratske vlade premijera Lucasa Papademosa i njegove koalicije sastavljene od tri stranke. Na današnji dan se u Grčkoj inače obilježava krvavi studentski "ustanak" protiv vojne hunte 1973. godine, a danas je obljetnica poslužila za bunt protiv nove vlade.

"Papademos je gori od bivšeg premijera. On je bankar"


Sindikati su najavili da će današnji prosvjed iskoristiti za slanje poruke Papademosu, bivšem potpredsjedniku Europske središnje banke bez političkog iskustva, da promjeni politiku koja je Grčku dovela do "spirale smrti". "Dva puta su mi smanjili mirovinu. Ovaj Papademos je još gori od bivšeg vođe. On je bankar. Ako se usudi uvesti još mjera štednje, i njega ćemo smijeniti", kazao je 64-godišnji umirovljenik Xeni Kolen, piše Reuters.

No,ankete pokazuju da 75 posto Grka podržava Papademosa. Njegov će najveći problem vjerojatno biti održavanje koalicije tijekom provođenja reformi koje su im potrebne kako bi od EU i MMF dobili dodatnih 130 milijardi eura.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.