EU objavila novi plan za carine Kinezima. Peking odmah zaprijetio: Odgovorit ćemo

Foto: Profimedia

Trgovinski rat Europske unije i Kine, koji je u bujici međusobnih prijetnji o podizanju carina obuhvatio proizvođače električnih automobila, farmaceutske proizvode pa u to umiješao i proizvođače svinja te mljekarskih proizvoda, iz riječi prelazi u djela.

Nakon što su 5. srpnja na snagu stupile privremene carine, Europska komisija danas je objavila nacrt konačnih nalaza istrage o uvođenju kompenzacijskih carina na uvoz električnih vozila iz Kine. Prema najnovijem prijedlogu, može se očekivati uvođenje tri tarifne skupine carina, piše Forbes.

Prva uključuje tri kineske tvrtke koje su u potpunosti surađivale s EU tijekom istrage i svakoj je dodijeljena posebna tarifa. Tako bi, prema tom prijedlogu, BYD trebao plaćati carine od 17 posto, Geely od 19.3 i SAIC od 36.3 posto. (Prvotne mjere bile su tek nešto više, BYD - 17.4 posto, Geely - 20 posto, a SAIC - 38.1 posto.)

Drugu skupinu čine ostale tvrtke koje su u određenoj mjeri surađivale s EU i kojima je određena carina od 21.3 posto, a treću skupinu čine tvrtke koje nisu surađivale s istražiteljima Unije te im je određena carina od 36.3 posto. Europska komisija posebno je izdvojila tvrtku Tesla, kojoj je kao izvozniku iz Kine odobrena pojedinačna carinska stopa od devet posto.

Mjere moraju biti uvedene do 30. listopada

Na ovaj nacrt odluke u idućih deset dana moguće je dati primjedbe, a po analizi tih komentara, Europska bi komisija trebala pripremiti prijedlog konačne odluke koju će poslati državama članicama na mišljenje. Tek nakon što one odobre prijedlog, odluka će biti objavljena u službenom glasniku EU i stupit će na snagu.

Podsjećamo, konačne mjere moraju biti uvedene najkasnije 13 mjeseci od pokretanja inicijative i četiri mjeseca nakon uvođenja privremenih pristojbi, odnosno najkasnije do 30. listopada ove godine. Sve potencijalne mjere bit će na snazi ​​pet godina, a mogu se produljiti na temelju obrazloženog zahtjeva i naknadne revizije.

Kineski proizvođači negoduju

Na novi su prijedlog carina kineski proizvođači odmah reagirali ocijenivši ga nepravednim. "Kineska gospodarska komora u EU (CCCEU) vrlo je nezadovoljna prijedlogom i snažno se protivi takvim protekcionističkim praksama", prenosi francuska novinska agencija AFP.

Smatraju kako takvim mjerama Bruxelles koči slobodnu trgovinu električnih vozila, što će, tvrde, oslabjeti otpornost te europske industrije. "Mjera će pogoršati trgovinske napetosti između Kine i EU i poslati vrlo negativan signal globalnoj suradnji i zelenoj tranziciji", navode iz Komore.

Podsjetimo, iz Kine nisu ostali dužni ni kada su carine najavljene. Na najave uvođenja carina najavili su iste mjere za električne automobile iz EU. Kineski proizvođači automobila zahtijevali su u lipnju od vlasti da nametnu konkurentima iz Europske unije uvozni porez do 25 posto ako Bruxelles uvede carine na vozila iz Kine.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.