Je li Bugatti izabrao loše ime za novi model?

Foto: Jacobs & Co., Bugatti

TOURBILLON nije nikakva velika novost za Bugatti. 

Egzotični proizvođači čiji automobili češće stoje u kolekcijama nego što se voze često imaju niz aftermarket dodataka koji izgledom i cijenom vjerno prate automobile. Posebno oblikovana prtljaga, piknik setovi i kućni naslonjači samo su neki od dodataka. Ipak, možda najčešći i najekskluzivniji su ručni satovi. 

A tu Bugatti nije izuzetak. Ne samo da je u ponudi imao ručni sat već je nudio niz modela nastalih u suradnji s raznim proizvođačima satova. Bilo je tu doista koječega, pa i pametni sat nešto skuplji od 2000 eura. 

Ono što nudi u suradnji s Jacobs & Co. je potpuno drukčije. Suradnja s američkim ekskluzivnim proizvođačem satova i draguljarem traje već neko vrijeme. Najzanimljiviji plod je ručni sat imena Bugatti Chiron Tourbillon.

I upravo tu dolazimo do potencijalnog problema. Doduše, samo za one kojima je krajnji doseg guglanje Tourbillona. Naime, Bugatti je pomalo nespretnim odabirom ovog imena zbunio Google, odnosno algoritam pretraživanja. Ako u tražilicu upišete Bugatti Tourbillon, većina rezultata bit će vezana upravo uz ručni sat. 

Bugatti Chiron Tourbillon

Poput Chirona i vjerojatno Tourbillona, i ovaj je sat pravo remek-djelo. Godinu dana su najbolji stručnjaci pripremali ručni sat, a sve kako bi dostojno predstavljao ekskluzivan automobil, ali i natjerao vlasnike da ga kupe. 

A ono što ga čini doista posebnim je W16 motor. Pokreće Chiron, ali se i u minijaturnom izdanju nalazi u ovom satu. Pritiskom tipke na desnoj strani kućišta aktivira se rotacija radilice i pokreću se klipovi. Pokazatelj rezerve snage (60 sati) smješten je na 3 sata i stilski usklađen s pokazateljima količine goriva u spremniku goriva.

 

Mehanizam se sastoji od 578 ručno sastavljenih dijelova, pokazuje sate i minute, a posebnost mu je jednominutni Tourbillon kavez pod nagibom od 30 stupnjeva. Povezan s četiri amortizera kojima se kompenziraju udarci i nagli pokreti, donosi kućište od titana oblikom inspirirano linijama Chirona.

I Ronaldo ga nosi

Jedan od najboljih nogometaša današnjice, Cristiano Ronaldo, u svojoj ergeli ima, naravno, i Bugatti Chiron. Jedan je od ponosnih vlasnika ovakvog sata. Boje sata usklađene su s bojama automobila, na njemu se nalaze 232 baget dijamanta i 109 crnih safira. Na modelu širokom 55 milimetara i visokom 20 milimetara ugraviran je i Ronaldov logo CR7, a konačan dizajn osmislio je sam. 

 

Što je Tourbillon?

Radi se o mehanizmu koji svojom izvedbom poništava utjecaj gravitacijskih sila na točnost sata. To je bitno kod satova koji mijenjaju položaj, dakle kod ručnih satova. Tourbillon ili rotirajući zaprečni sklop izumio je Abraham-Louis Breguet i patentirao 1801. godine. 

 

Dobro ili loše ime

Ako se pita zaljubljenike u Bugatti, izbor imena definitivno nije bio optimalan. Dovoljno je reći što bi rekli da Porsche svoj model nazove Chronograph ili McLaren RM-UP-01. Ipak, ova nespretnost sasvim sigurno ne tiče se tržišnog plasmana modela. 

Samim time što je predstavio novi model Bugatti je odradio posao, svaka daljnja reklama je nepotrebna. Ne sumnjamo da će usprkos ogromnoj cijeni svi primjerci biti rasprodani. Baš kao i svi koje je do sada ponudio. 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.