VIDEO Europski Mustang slavi 50. rođendan, sjećate li ga se?

Foto: Ford

FORD je Mustangom razvalio američko tržište, a isti je recept ponovio u Europi. Uspjeh nije izostao.

Nastao kao smanjeni Mustang, Ford Capri je s gotovo 1,9 milijuna prodanih primjeraka u 17 godina i tri generacije ostao upamćen kao jedan od najuspješnijih velikoserijskih, da ne kažemo konfekcijskih, coupea. I da, on nije očaravao monstruoznom snagom (najslabiji je imao 50 KS), ni performansama, već dizajnom koji je osvajao. Vrijeme je to kada Mustang radi čuda u Americi, a Capri ga slijedi na Starom kontinentu. Bio je toliko uspješan da je morao reagirati tada veliki Opel, i to s Mantom.

U startu je najviše nudio 2300 GT sa 108 KS i jedini je koji je do 100 km/h mogao za manje od 10 sekundi. Ali bio je i dvostruko skuplji od baznog modela. 1974. godine dolazi druga generacija koju mnogi žele zaboraviti, a potom i treća, možda i najzanimljivija.

Mi ćemo se pak Caprija prisjetiti kroz najsposobniju izvedbu, RS2600 sa 150 KS i vrlo uvjerljivim voznim svojstvima. Automobil je provozao poznati automobilski novinar Steve Sutcliffe, i to od brdskog lanca Eifel u Njemačkoj gdje je auto i nastao, na 800 km dug put koji će ga odvesti do belgijskog Spa-Francorchampsa i  Zandvoorta u Nizozemskoj.

"Capri je bio auto koji je muškarcu dopustio da na cesti svakodnevno živi svoj san. Omogućio vam je da se osjećate dobro iza upravljača, a tako je i danas", komentirao je avanturu u Capriju Sutcliffe.

I za kraj spomenimo geslo pod kojim je Capri prodavan. Bio je to "auto koji ste oduvijek obećavali sebi".

 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.