VIDEO Fordov koncept iz 1979. godine izgorio do neprepoznatljivosti

Screenshot: Instagram

TUŽNA vijest dolazi iz Montereya. 

Fordov klasik je bio jedan od najzanimljivijih izložaka na održanom tjednu automobilske mode u Montereyu. Popularni Pebble Beach Concours d'Elegance je ugostio brojne zanimljive automobile, pa i novitete poput sportske izvedbe Rimčeve Nevere. 

Izuzetno velik interes izazivaju unikati, posebno povijesni automobili koji se godinama nisu pojavili u javnosti. Jedan od njih je bio koncept Ford Probe I iz 1979. godine, koji je izložila tvrtka The Scott Grundfor Company.

Pri povratku s izložbe iz još nepoznatih razloga zapalila se prikolica s Fordovim unikatom. Uz objavljene fotografije koje pokazuju opseg požara, tvrtka je dala i službenu objavu. 

"S krajnjom tugom i teškim srcem smo izgubili naš prototip Ford Ghia Probe I iz 1979. u nesreći na autocesti kasno u nedjelju nakon izlaganja automobila na Pebble Beach Concours d'Elegance", stoji u priopćenju. "Mi smo tvrtka orijentirana na obitelj i osjećamo se kao da smo danas izgubili člana naše obitelji."

Ford Probe I Ghia jedan je od nekoliko koncepata serije Probe izrađenih od 1979. do 1985., dizajniranih za izlaganje dostignuća u području aerodinamike s naglaskom na potrošnju goriva. Koristio je modificiranu platformu Fox koja je bila nešto duža u odnosu na tada novi Mustang iz 1979. godine. 2.3-litreni četverocilindrični turbo motor pokretao je stražnje kotače. Iznutra je koncept Probe I imao u potpunosti digitalan kokpit. Koncepti iz linije Probe su bili najava novog Mustanga, ali su na kraju bili osnova za novi Probe i Taurus. 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.