VIDEO Srušen rekord Rimčeve Nevere. Ovo je najbrži električni hiperautomobil

Foto: M.A.T.

Japanski Aspark svojim je novim električnim hiperautomobilom SP600 u subotu postigao brzinu od 438.7 km/h po Racelogic V-Boxu, čime je za 26.7 km/h nadmašio rekord koji do tada držala Rimčeva Nevera. 

Aspark SP600 je proizveden u Italiji u suradnji s tvrtkom Manifattura Automobili Torino, a do krajnjih granica je doveden na ATP-u u Papenburgu. Radi se o njemačkoj testnoj stazi na kojoj je Nevera postavila prethodni rekord 2022. i 23 dodatna rekorda godinu dana kasnije.

Za upravljačem je bio Marc Basseng, 45-godišnji njemački vozač koji je 2010. postavio rekord na Nürburgringu, prošavši s Pagani Zondom R kroz cilj za 6 minuta i 47 sekundi.

Brzinu od 438.7 km/h postigao je na ravnom dijelu staze dugom oko 3.8 kilometara. U prethodnim pokušajima automobil je dosegao brzine od 420.8 km/h i 430 km/h, prije posljednje i najuspješnije vožnje.

Pojedinosti o automobilu nisu otkrivene, ali proizvođač kaže da se radi o novom vozilu, a ne varijaciji prethodnog modela Owl. SP600 je prototip opremljen gumama koje je posebno za ovaj automobil razvila tvrtka Bridgestone.

Direktori triju kompanija bili su na stazi u trenutku obaranja rekorda.

“Prošlo je oko 10 godina otkako smo počeli proizvoditi OWL Hypercar. Planirali smo napraviti automobil s najbržim ubrzanjem na svijetu, a zatim smo pokušali oboriti, što smo danas i postigli, rekord brzine. Ova tehnička sposobnost potiče sve uključene u razvoj i izgradnju na osobnu izvrsnost, na suočavanje s izazovima i značajan rast u budućnosti", rekao je Masanori Yoshida, direktor Asparka.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.