Dijetetičarka: Ako vas muči nadutost, navečer izbjegavajte četiri namirnice

Foto: Pexels

Nadutost je neugodan osjećaj u želucu zbog kojeg se možemo osjećati tromo i teško. Često je uzrokovana prejedanjem, prebrzim jedenjem ili konzumiranjem određene hrane. Stoga, ako želimo izbjeći buđenje s jutarnjom nadutošću, najbolje je kloniti se određene hrane nakon 18 sati, tvrdi dijetetičarka i nutricionistica Krutika Nanavati.

Te namirnice mogu uzrokovati da tijelo zadržava vodu ili proizvodi višak plinova, zbog čega se sljedeći dan osjećamo naduto i neugodno. Dakle, ako želimo izbjeći taj neugodan osjećaj, Nanavati savjetuje izbjegavanje sljedećih namirnica.

1. Povrće iz skupine krstašica

Jedenje povrća iz skupine krstašica, poput brokule, cvjetače, prokulica i kupusa, nakon 18 sati može dovesti do nadutosti jer to povrće sadrži određene ugljikohidrate koji mogu biti teško probavljivi.

"Brokula, cvjetača, prokulica i kupus bogati su vlaknima, što povoljno utječe na probavu u cjelini. Međutim, njihovim složenim šećerima može trebati više vremena da se razgrade, što dovodi do nadutosti kod nekih ljudi", kaže Nanavati za SheFinds.

2. Grah i leća

Konzumiranje graha i leće navečer može dovesti do nadutosti zbog visokog sadržaja vlakana i oligosaharida. Vlakna su odlična za probavu, ali mogu proizvesti plinove jer se razgrađuju u debelom crijevu.

"Ove mahunarke izvrsni su izvori proteina i vlakana, ali sadrže i oligosaharide, složene šećere koji fermentiraju bakterije u crijevima, stvarajući plinove i moguću nadutost", objasnila je dijetetičarka.

3. Slana hrana

Kada konzumiramo puno soli, naše tijelo zadržava vodu kako bi održalo pravu koncentraciju soli u krvotoku, što može dovesti do zadržavanja tekućine i osjećaja nadutosti.

Nanavati ističe: "Pretjerani unos natrija može poremetiti ravnotežu tekućine u tijelu. Konzumacija slanih obroka prije spavanja može dovesti do zadržavanja vode, uzrokujući nelagodu i nadutost ujutro."

4. Začinjena hrana

Začinjena hrana često sadrži sastojke poput čili papričica ili ljutih začina, koji mogu iritirati sluznicu želuca, što dovodi do upale i nelagode. Ta iritacija može uzrokovati da želudac proizvodi višak želučane kiseline, što može doprinijeti nadutosti i probavnim smetnjama.

"Iako začini mogu biti korisni za probavu, kod nekih pojedinaca mogu iritirati sluznicu želuca što dovodi do nadutosti i nelagode, osobito ako se jedu prije spavanja", zaključila je Nanavati.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.