Studija: Jedan simptom ukazuje na probleme sa srcem, a javlja se kod većine starijih

Foto: Shutterstock

Najnovija američka studija pokazala je da postoji povezanost između gubitka njuha i pojave srčanih problema. Pokazalo se da svaka treća osoba starija od 60 godina ne shvaća da je izgubila osjetljivost na mirise.

"Tijekom posljednja dva desetljeća naučili smo da je gubitak njuha jedan od najvažnijih ranih znakova demencije, Parkinsonove bolesti i zatajenja srca", kaže dr. Honglei Chen.

Znanstvenici sa Sveučilišta Michigan State promatrali su 2500 osoba s poremećajem osjeta mirisa u dobi između 70 i 79 godina. Otkrili su da njih 30% ima problema sa srcem i krvnim žilama, piše Medical News Today.

Procjenjuje se da oko 64 milijuna ljudi u svijetu ima zatajenje srca — stanje u kojem srce ne može pumpati dovoljno krvi kroz cijelo tijelo. Zatajenje srca može biti uzrokovano drugim bolestima koje slabe srčani mišić, poput koronarne bolesti srca, kao i čimbenicima nezdravog načina života, poput pušenja i prekomjerne konzumacije alkohola.

Rezultati studije objavljeni su u časopisu Journal of the American Heart Association te bi trebali biti poticaj starijim osobama da posjete liječnika i obave sistematski pregled.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.