Nutricionisti tvrde da 2 dodatka mogu dovesti do visokog krvnog tlaka i bolesti srca

Foto: Shutterstock

Dodaci prehrani često se hvale kao prirodna rješenja za razne zdravstvene probleme, od poboljšanja zdravlja srca do poticanja gubitka težine. Iako mnogi dodaci doista mogu ponuditi značajne zdravstvene prednosti, ključno je znati da nisu svi dodaci jednaki te neki čak mogu predstavljati ozbiljne rizike za naše zdravlje.

Dakle, razumijevanje mogućih rizika povezanih s određenim dodacima prehrani ključno je za očuvanje zdravlja, a neke opcije mogu biti posebno štetne za naše srce. Stoga su nutricionisti Robert Iafelice i Mary Sabat upozorili na dva dodatka koji mogu dovesti do začepljenja arterija, visokog krvnog tlaka i bolesti srca.

1. Riblje ulje bez antioksidansa

Riblje ulje se često reklamira kao jedan od najboljih dodataka prehrani za mršavljenje i zdravlje srca. Iako je istina da može biti izvrsno za naše zdravlje, Iafelice tvrdi da postoji jedno upozorenje: uvijek bismo trebali osigurati da sadrži antioksidanse, inače bi moglo biti potencijalno opasno.

"Iako je riblje ulje vrlo korisno za zdravlje kardiovaskularnog sustava, ono može biti i štetno. Riblje ulje koje nije konzervirano antioksidansima poput vitamina C, E ili astaksantina predstavlja rizik jer je riblje ulje izuzetno podložno kvarenju i stvaranju toksičnih nusproizvoda", rekao je nutricionist za SheFinds.

2. Kalcij bez magnezija

Kalcij je važan nutrijent koji je vrijedno uključiti u svoju prehranu. Često se reklamira kao ključni sastojak za jake, zdrave kosti. Međutim, Iafelice upozorava da dodatak kalcija mora sadržavati magnezij jer neravnoteža ovih nutrijenata može dovesti do zdravstvenih problema sa srcem.

"Kalcij i magnezij moraju biti u ravnoteži. Mnogi ljudi uzimaju dodatke kalcija koji ne sadrže magnezij, što može rezultirati relativnim nedostatkom magnezija, osobito ako osoba jede puno mliječne hrane", objasnio je.

Nedostatak magnezija može rezultirati problemima poput poteškoća sa spavanjem i gubitkom težine. "Magnezij je također važan za održavanje normalnog srčanog ritma. Nedostatak magnezija može dovesti do aritmija", dodao je.

Osim toga, trebali bismo pripaziti na prekomjerni unos kalcija. "Neke studije sugeriraju da visoke razine kalcija iz dodataka prehrani, osobito kada se uzimaju bez odgovarajuće količine vitamina K2, mogu pridonijeti nakupljanju kalcija u arterijama. To potencijalno može dovesti do kalcifikacije arterija, što može rezultirati začepljenjem arterija i povećanim rizikom od srčanih bolesti", zaključila je Sabat.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.