Dijetetičarka upozorava na dva umaka koja povisuju razinu kolesterola

Foto: Shutterstock

Umaci su svestrani kulinarski dodaci koji poboljšavaju okus, teksturu i vizualnu privlačnost mnogih jela. Mogu varirati od laganih i kiselkastih do bogatih i kremastih. Kremasti umaci, često napravljeni s maslacem, vrhnjem, sirom i uljem, nude konzistenciju koja dobro pristaje uz tjesteninu, meso i povrće.

Međutim, mnogi su kremasti umaci bogati kalorijama, zasićenim mastima i šećerom. Redovita konzumacija takvih umaka može pridonijeti pretjeranom unosu kalorija, što može rezultirati trbušnim salom. Kontrola porcija i zdravije alternative mogu pomoći u smanjenju tog rizika. Stoga je dijetetičarka Catherine Gervacio otkrila koja dva umaka bismo trebali izbjegavati.

1. BBQ umak

Mnogi komercijalni barbecue umaci puni su dodanih šećera, poput visokofruktoznog kukuruznog sirupa, koji pridonose visokom unosu kalorija. Samo nekoliko grama može sadržavati više šećera nego što očekujemo, što dovodi do naglog porasta razine šećera u krvi i inzulina. S vremenom prekomjerna konzumacija šećera može pridonijeti skladištenju masti, osobito u području trbuha.

"Barbecue umak često ima visoke razine dodanog šećera. 143 grama sadrže oko 240 kalorija. To može značajno pridonijeti velikim količinama masti i kalorija koje doprinose masnoći na trbuhu", kaže dijetetičarka za SheFinds.

Savjetuje da je najbolje napraviti domaći barbecue umak od začina, bilja, octa i čak prirodnih šećera iz voća poput jabuka ili krušaka.

2. Umak tisuću otoka (Thousand Island dressing)

Umak tisuću otoka može pridonijeti nakupljanju masti na trbuhu zbog visokog sadržaja kalorija, masti i šećera. Obično je napravljen od sastojaka poput majoneze, kečapa i šećera koji su bogati kalorijama i sadrže značajne količine nezdravih masti, posebno zasićenih.

"Ovaj umak nije samo bogat kalorijama zbog visokog sadržaja masti, već je riječ o vrsti masti koja može biti problematična - bogat je zasićenim mastima koje su poznate po povećanju lošeg kolesterola u tijelu. Prekomjeran unos zasićenih masti povezan je s inzulinskom rezistencijom, što može dovesti do nakupljanja masti, najčešće u području trbuha", upozorava Gervacio.

Srećom, postoje bolje opcije. "Kao zdraviju alternativu, razmislite o umacima na bazi grčkog jogurta", zaključuje dijetetičarka.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.