Kardiolog starijima od 50 godina savjetuje izbjegavanje popularne vrste pića

Foto: Shutterstock

Kada razmišljamo o prehrani i zdravlju srca, obično se fokusiramo na zasićene masti, trans masti, kolesterol ili ukupni broj kalorija. Međutim, kardiolozi upozoravaju da je sadržaj šećera također važan faktor koji se često zanemaruje.

Dakle, važno je umjereno uživati u šećeru. Preporuka Američkog udruženja za srce je ograničavanje dodanih šećera na manje od 36 grama za muškarce i 25 grama za žene dnevno. Većina nas vjerojatno konzumira više šećera nego što mislimo.

Zaslađivači u desertima poput kolača i peciva očigledni su, ali mnogi nisu svjesni koliko dodanog šećera ima u umacima kao što su umak za tjesteninu, kečap i BBQ umak. Čak i "zdravi" proizvodi poput jogurta i granole često sadrže puno šećera.

Zaslađeni napici sadrže velike količine dodanog šećera, a ne doprinose nutritivnoj vrijednosti prehrane

Postoje iznimke, poput voća koje je prirodno slatko, ali to, naravno, ne uključuje prerađene grickalice. Kako se metabolizam usporava s godinama, konzumiranje velikih količina šećera nakon 50. godine može povećati rizik od zdravstvenih i srčanih problema. Stoga kardiolog, dr. Cheng-Han Chen, osobito starijima savjetuje da izbjegavaju zaslađene napitke, što uključuje gazirane napitke, kavu sa šećerom, voćne sokove te sportske i energetske napitke. 

"Iako ljudi možda već znaju da trebaju ograničiti konzumaciju zaslađenih pića, možda ne shvaćaju koliko šećera ima u navodno 'zdravim' pićima", rekao je za Parade.

Posebno gazirani napici sadrže velike količine dodanog šećera, ali ne doprinose nutritivnoj vrijednosti prehrane.

"Umjesto takvih napitaka trebali bismo odabrati običnu vodu jer je to najzdravija opcija", zaključio je kardiolog.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.