DOK posljednjih dana vladaju vrućine, ljudi traže načine kako izbjeći dehidraciju i toplinski udar. Ono što jedemo i pijemo igra vrlo važnu ulogu u razini hidracije našeg tijela.
Stručnjaci iz Forbes Advisora zato su se udružili s nutricionisticom Abi Robert i popisali koja su jela i pića najbolja za održavanja hidracije i zdravlja tijekom ovog sparnog vremena, kao i ona koja treba izbjegavati.
Iznenađujuće, šparoge su jedna od namirnica koje najmanje hidriraju. To je zato što su prirodni diuretik koji oslobađa tijelo viška tekućine, što znači da trebate više piti i gubite tekućinu koju konzumirate. Diuretici također pomažu vašem tijelu da se riješi soli, stoga su korisni za tijelo, ali ih treba konzumirati umjereno.
Najpoznatija hrana koja dehidrira su slane grickalice. Previše soli šteti bubrezima, stoga je ograničenje unosa soli važno za cjelokupno zdravlje.
Iako nema previše soli po kriški, kruh se često konzumira uz sve obroke, pa je lako pretjerati i značajno povećati unos soli. Ograničenje količine kruha koju jedete pomoći će u smanjenju soli za koju niste ni znali da je unosite.
Suhomesnati proizvodi također su puni soli. Bubrezi moraju napornije raditi kada u krvotoku ima previše soli i povlače vodu iz drugih dijelova tijela, što dovodi do dehidracije.
Popis razloga zašto bismo trebali ograničiti unos šećera je beskrajan. Kada konzumirate šećer, bubrezi reagiraju slično kao sa soli i povlače vodu iz drugih dijelova tijela. Tako nastoje smanjiti višak šećera u vašem krvotoku.
Pića s visokim sadržajem kofeina (čak i kada su pomiješana s vodom) mogu dehidrirati ili neutralizirati hidraciju. Gazirana pića često sadrže kofein, kao i puno šećera, što ih čini napitcima koji najmanje hidriraju.
Što je veći udio alkohola u piću, ono uklanja više vode iz tkiva u vašem tijelu. Konzumiranje žestokih alkoholnih pića najviše dehidrira, dok piva s nimalo ili malo alkohola najmanje dehidriraju.
Vruća čokolada može jako dehidrirati organizam zbog visokog udjela šećera. Često ima više šećera nego gazirana pića, a ponekad se kombinira s mlijekom s visokim udjelom masti kako bi imala bolji okus.
Energetska pića često su prepuna kofeina, što je izvrstan alat za podizanje razine energije, ali nije tako dobar za hidraciju. Izrazito povećan udio kofeina s puno šećera čini energetska pića dehidrirajućim napitcima.
Smoothieji nisu dobri za hidraciju iako je voće i povrće često puno vode. Kada kombinirate puno voća i povrća i izmiksate ga, oslobađaju se šećeri, što smoothie čini daleko manje hidratantnim.
Infekcije mokraćnog sustava česta su dugotrajna posljedica dehidracije. Mogu se više puta pojaviti i uzrokovati štetu tijelu ako se problem dehidracije ne riješi.
Neuravnoteženi elektroliti mogu izazvati napadaje, što može biti pogoršano dehidracijom.
Hipovolemijski šok potencijalno je opasan po život i dugoročan je učinak dehidracije. Događa se kada nizak volumen krvi uzrokuje pad krvnog tlaka, kao i pad količine kisika u tijelu.
Dehidracija može uzrokovati prestanak rada organa budući da svaki dio tijela treba biti hidriran kako bi pravilno funkcionirao. Iako se to neće dogoditi ako ste dehidrirani kratko vrijeme, dugotrajna dehidracija može dovesti do zatajenja organa.
Prvi znak dehidracije je osjećaj žeđi. No kada osjetite žeđ, vaše je tijelo već dehidrirano, pa je najbolje pijuckati tekućinu tijekom dana.
Voće i povrće imaju najveći udio vode od svih namirnica. Zato nutricionisti obično savjetuju da se konzumiraju krastavci, iceberg salata, rotkvice, lubenica i rajčica. Od pića neizostavna je voda, a možete posegnuti i za nemasnim mlijekom, vodom s okusom voća, sokovima od 100 posto voća i čajem bez kofeina.