Na sposobnost mršavljenja i održavanja zdrave težine utječe mnogo čimbenika, ali prehrana je jedan od ključnih. Ako imamo problema s tvrdokornim kilogramima, samo vježbanje možda neće biti dovoljno. Prema riječima liječnice dr. Helen Messier, mnogi sastojci iz suvremene prehrane aktivno potiču upale i skladištenje masti.
Tvrdi da sve što jedemo može pomoći u suzbijanju upale i poticanju mršavljenja - ili učiniti situaciju još gorom. Iako je upala prirodna obrambena reakcija tijela na ozljede i infekcije, kronična upala može ozbiljno narušiti metabolizam. "Smanjenje unosa određenih namirnica i usmjeravanje na cjelovitu, protuupalnu prehranu ne podržava samo zdravu težinu, već i dugovječnost", kaže liječnica za SheFinds. Evo na koje vrste hrane posebno upozorava.
Na vrhu popisa nalazi se upravo rafinirani šećer. "Rafinirani šećer izaziva nagli porast inzulina, potiče nakupljanje masnoća (posebno visceralnih) i potiče sistemsku upalu putem glikacije i oksidativnog stresa", objašnjava dr. Messier. Zbog toga je preporučljivo izbjegavati peciva i gazirana pića.
Umjetne masti, koje se često nalaze u margarinu i industrijskim pekarskim proizvodima, jedne su od najštetnijih, prema dr. Messieru.
"Ometaju funkciju staničnih membrana, povećavaju loš kolesterol i povezuju se s masnoćom na trbuhu i kroničnim bolestima", navodi ona. Kod kupovine svakako je važno provjeriti deklaraciju - ako piše "djelomično hidrogenirana ulja", bolje je izbjegavati takvu hranu.
Iako je teško odoljeti hrenovkama i drugim prerađenim mesnim proizvodima, za mršavljenje ih je najbolje potpuno izbaciti.
"Prerađeno meso sadrži mnogo konzervansa i upalnih spojeva. Često je bogato nitratima i AGE spojevima (naprednim produktima glikacije) koji izazivaju oksidativni stres i skladištenje masnoće", upozorava dr. Messier.
Namirnice poput bijelog kruha i peciva brzo se razgrađuju, što uzrokuje nagli skok šećera u krvi i dovodi do skladištenja masnoće.
"Oni uzrokuju nagli porast glukoze i inzulina, a zatim pad - hormonalni vrtuljak koji potiče pohranu masnoće i upalu", kaže dr. Messier. Umjesto toga, bolje je birati cjelovite žitarice koje održavaju stabilnu razinu šećera u krvi i pomažu u izgradnji uravnotežene prehrane.