Nutricionisti otkrivaju najbolji doručak za stabilnu razinu šećera u krvi

Foto: Pixabay

Inzulinska rezistencija, stanje u kojem stanice ne reagiraju pravilno na inzulin, često prethodi razvoju dijabetesa tipa 2. Posebno zabrinjava činjenica da osobe s predijabetesom imaju znatno veći rizik od srčanih bolesti i moždanog udara.

Ali postoji dobra vijest. Inzulinska rezistencija je povratna. Promjenom prehrane i životnog stila moguće je spriječiti razvoj dijabetesa. A jedan od najboljih načina za početak jest doručak.

Kako prehranom preokrenuti inzulinsku rezistenciju?

Prema dr. Grahamu Simpsonu, prehrana igra ključnu ulogu u kontroli inzulinske rezistencije. Iako su tjelovježba, dodaci prehrani, san i kontrola stresa također važni, ono što jedemo, posebno ugljikohidrati, ima najveći utjecaj na izlučivanje inzulina.

Ne postoji jedinstvena dijeta. Mediteranska, keto, veganska, vegetarijanska ili dijeta s niskim udjelom ugljikohidrata - sve mogu pomoći, sve dok pomažu održavanju stabilne razine šećera i inzulina u krvi. Važno je izbjegavati zaslađena pića, bijeli kruh, peciva, bijelu rižu i tjesteninu, piše Parade.

Što doručkovati?

Nutricionistica Toby Smithson iz Američke dijabetičke udruge savjetuje kombinaciju:

  • Proteina s malo masti (npr. jaja, posni sir, tofu)
  • Zdravih masti (npr. avokado, orašasti plodovi)
  • Ugljikohidrata bogatih vlaknima (npr. integralni tost, svježe voće, grah)

Vlakna usporavaju apsorpciju ugljikohidrata i pomažu u održavanju stabilne razine šećera u krvi.

Za one koji žele doručkovati s minimalnim unosom ugljikohidratata, dobar izbor je omlet punjen povrćem, poput pečene paprike.

Dr. Simpson dodaje da su najbolji izbor za jutro namirnice s niskim glikemijskim indeksom: jaja, avokado, obični jogurt, svježi sir, orašasti plodovi, sjemenke i meso poput slanine i kobasica, jer minimalno podižu razinu inzulina.

S druge strane, preporučuje izbjegavanje žitarica za doručak (osim onih s vrlo niskim udjelom ugljikohidrata), muffina, sokova i zaslađenih kava.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.