NAMIRNICE s niskim glikemijskim indeksom igraju ključnu ulogu u mršavljenju i prevenciji dijabetesa zbog utjecaja na razinu šećera u krvi. Ta se hrana sporo probavlja i apsorbira, što dovodi do postupnog porasta razine glukoze u krvi i promicanja održive razine energije.
Odabirom namirnica s niskim glikemijskim indeksom, pojedinci mogu bolje kontrolirati svoju težinu i smanjiti rizik od razvoja dijabetesa. Liječnik, dr. Ralph Waldo, i liječnica nutricionistica, dr. Akanksha Kulkarni, izdvojili su devet najboljih namirnica koje bi žene starije od 40 godina trebale češće jesti.
Breskve su dobar izvor dijetalnih vlakana, osobito kada se jedu s korom. Vlakna potiču osjećaj sitosti, održavaju osjećaj sitosti dulje vrijeme i smanjuju ukupni unos kalorija. To može podržati mršavljenje tako što pomaže kontrolirati veličinu porcija i izbjegavati pretjerano grickanje, prenosi She Finds.
Kulkarni tvrdi da "suhe breskve sadrže samo voćni šećer i imaju nizak glikemijski indeks. Dobar su izvor esencijalnih hranjivih tvari poput vitamina A i C te antioksidansa koji potiču opću dobrobit organizma. Također, sadrže vlakna koja reguliraju razinu šećera u krvi i daju osjećaj sitosti".
Grejp sadrži puno vode, što može pomoći da ostanete hidrirani i podržati pravilne tjelesne funkcije. Održavanje hidracije važno je za kontrolu težine i smanjenje rizika od inzulinske rezistencije.
"Prisutnost naringenina u grejpu pojačava osjetljivost inzulina, čime se održava razina šećera u krvi na preporučenim razinama. Osobe s dijabetesom koje žele spriječiti napredovanje bolesti mogu ga jesti", objašnjava Kulkarni.
Šljive su bogate antioksidansima, vitaminima C i K te mineralima poput kalija i magnezija. Ove hranjive tvari podržavaju cjelokupno zdravlje, metabolizam i osjetljivost na inzulin, što su važni čimbenici u prevenciji dijabetesa i održavanju zdrave težine.
"Sadržaj vlakna u šljivama je toliko visok da regulira razinu šećera u krvi i povećava osjećaj sitosti. Antioksidativni elementi u šljivama, u kombinaciji s vitaminima, smanjuju oksidativni stres", dodaje liječnica i nutricionistica.
Kruške su bogate dijetalnim vlaknima, osobito topivim vlaknima poput pektina. Iako kruške sadrže prirodne šećere, relativno su niskokalorične u usporedbi s slatkim grickalicama i desertima.
Kulkarni objašnjava da su kruške "izuzetna niskoglikemijska alternativa, bogata dijetalnim vlaknima, posebice pektinom koji pomaže u regulaciji razine šećera u krvi. Dobar su izvor vitamina C i K te kalija koji su korisni za srce. Sadrže topiva vlakna koja pomažu probavi i pospješuju sporo otpuštanje šećera u krvotok".
Bobičasto voće ima relativno malo kalorija i prirodnih šećera u usporedbi s mnogim drugim vrstama voća. Odabir bobičastog voća kao opcije za međuobrok ili desert može zadovoljiti želju za slatkim bez uzrokovanja značajnih skokova šećera u krvi ili dodavanja viška kalorija.
Waldo kaže: "Bobičasto voće poput borovnica i malina ima malo šećera i kalorija, ali puno antioksidansa. Njihova slatkoća zadovoljava želju na zdrav način." Liječnici preporučuju da u danu pojedete porciju nekog bobičastog voća.
Orašasti plodovi su bogati esencijalnim hranjivim tvarima, poput vitamina E i B, magnezija, kalija, kalcija i antioksidansa. Ove hranjive tvari podržavaju cjelokupno zdravlje, metabolizam i osjetljivost na inzulin, što je ključno za prevenciju dijabetesa i održavanje zdrave težine.
"Plodovi poput badema i oraha sadrže zdrave masnoće, proteine i vlakna koja daju energiju i održavaju osjećaj sitosti. Konzumiranjem ovih orašastih plodova možete utjecati na kontrolu težine, a čak i potaknuti mršavljenje jer će vas zasititi i nećete imati potrebu prejedati se", objašnjava Waldo.