Liječnik otkriva u kojoj dobi trebamo prestati piti ako želimo spriječiti demenciju

Foto: Unsplash

Kako starimo, alkohol ima ozbiljniji utjecaj na naše zdravlje i blagostanje. Zato bi, prema dr. Richardu Restaku, možda bilo mudro potpuno izbaciti alkohol iz prehrane kako bismo spriječili razvoj demencije.

The Alzheimer Society tvrdi da istraživanja pokazuju kako pretjerana konzumacija alkohola povećava šanse za razvoj demencije. Konzumacija alkohola izravno korelira smanjenjem volumena bijele tvari u mozgu, što može spriječiti normalno funkcioniranje mozga.

Dr. Restak također tvrdi da redovito konzumiranje alkohola ili opijanje može narušiti zdravlje. U svom medicinskom priručniku How to Prevent Dementia: An Expert’s Guide to Long-Term Brain Health, alkohol opisuje kao "izravni neurotoksin". Neurotoksin se može definirati kao tvar koja oštećuje, uništava ili narušava funkciju živčanog sustava. Zbog štete koju alkohol može prouzročiti, dr. Restak otkrio je dob u kojoj bismo trebali potpuno prestati piti.

"Toplo preporučujem da, ako imate 65 godina ili više, potpuno i trajno izbacite alkohol iz svoje prehrane", napisao je.

Također je pozvao ljude da ponovno procijene svoj odnos s alkoholom, bez obzira na dob, pogotovo ako se na njega oslanjaju za poboljšanje raspoloženja ili samopouzdanja u društvenim situacijama.

Dr. Restak dodatno je precizirao vrstu demencije povezane s pretjeranim pijenjem alkohola. Rekao je da je riječ o Wernicke-Korsakoffovom sindromu, koji se može prepoznati kao "teški gubitak memorije koji rezultira izravnim djelovanjem alkohola na mozak". Dugotrajno alkoholiziranje također može rezultirati nedostatkom vitamina B1, što može uzrokovati sindrom.

Suhi siječanj čini se savršenim trenutkom za promišljanje o liječnikovim riječima i pokušaj smanjenja unosa alkohola.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.