Ortodont otkrio koja aktivnost neočekivano, ali značajno pomaže zdravlju vaših zuba

Foto: Shutterstock

PREMA riječima ortodonta dr. Khaleda Kasema, ljubljenje bi moglo pomoći da vaši zubi budu zdravi, ali i spriječiti loš zadah. Međutim, ne radi se o bilo kakvim poljupcima. On smatra da biste se trebali ljubiti četiri minute dnevno za najbolji učinak.

"Glavna prednost ljubljenja je da potiče proizvodnju više sline u ustima", rekao je. "Slina je važna jer vam pomaže žvakati, kušati, gutati, bori se protiv bakterija u ustima i sprječava loš zadah, što je definitivno idealno kada se ljubite."

Slina također neutralizira kiseline koje se nalaze na vašim zubima, pomažući smanjiti rizik od karijesa. Za ljude koji nemaju sreće u ljubavi, žvakanje žvakaće gume bez šećera također može izazvati povećanu proizvodnju sline.

Međutim, dr. Kasem je rekao da je još jedna zdravstvena korist ljubljenja pomoć imunološkom sustavu. "Izmjena sline tijekom poljupca potiče imunološki sustav da stvori više antitijela, što brani vaše tijelo od infekcije", rekao je. Dodao je da se od takvih aktivnosti trebaju suzdržati oni koji imaju herpes, druge zarazne bolesti i postojeću lošu oralnu higijenu.

Dr. Kasem je također naglasio da ljubljenje nije zamjena za redovito četkanje zuba i čišćenje koncem.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.