Osim što je neugodna, žgaravica u nekim slučajevima može biti znak raka, kažu doktori

Foto: Shutterstock

AKO ste ikada osjećali kao da vam prsa gore, vrlo je vjerojatno da ste iskusili nuspojave žgaravice. Iznimno neugodan, ali i ponekad bolan osjećaj obično nije znak za pretjeranu zabrinutost, ali u nekim slučajevima može biti znak raka debelog crijeva, ali i raka jajnika, upozoravaju liječnici.

Kako donosi The Sun, rak jajnika pogađa oko sedam tisuća žena godišnje, što ga čini jednom od najčešćih vrsta karcinoma kod žena. Liječnici naglašavaju kako je velik problem činjenica da se u većini slučajeva dijagnosticira kasno, odnosno kada su šanse za preživljavanje loše. Naime, simptomi su često nejasni, poput bolova u trbuhu, gubitka apetita ili nadutosti.

Međutim, novo istraživanje pokazalo je da se kod velikog broja žena s nedijagnosticiranim rakom jajnika također javlja žgaravica, ali i probavne smetnje. Kako objašnjavaju znanstvenici koji su vodili studiju, oboljele žene svoje su stanje greškom povezivale sa sindromom iritabilnog crijeva.

Cancer Research UK navodi da su simptomi koji mogu ukazivati na rak jajnika žgaravica koja dulje vrijeme ne prolazi, grčevi i bolovi u trbuhu, osjećaj nadutosti nakon jela, potreba za čestim mokrenjem, osjećaj sitosti te bolovi u zdjelici.