Ovaj začin bi mogao pomoći u snižavanju visokog kolesterola, tvrde dijetetičari

Foto: Unsplash

Kulinarski začini poboljšavaju okus hrane. Neki su godinama proučavani u zdravstvene i medicinske svrhe, a korištenje začina za aromatiziranje hrane omogućuje manje soli i masnoće pri kuhanju. Ovo je korisno za mnoga zdravstvena stanja, osobito ona s visokim kolesterolom. Iako niti jedna namirnica ili začin ne može izliječiti visok kolesterol, neki začini mogu imati veći utjecaj na kolesterol od drugih.

Visoki kolesterol jedan je od prethodnika bolesti srca i povećava rizik od nastanka plaka u arterijama. Može suziti arterije, uzrokujući aterosklerozu, što povećava rizik od srčanog ili moždanog udara.

Redovita tjelesna aktivnost, prestanak pušenja, smanjenje stresa i prehrana mogu utjecati na kolesterol. Također, prehrana bogata vlaknima povezana je sa zdravljem srca i smanjenim rizikom od srčanih bolesti. Začini također mogu poboljšati sposobnost tijela da održava kolesterol u zdravom rasponu.

Cimet može biti koristan za smanjenje visokog kolesterola

Visok kolesterol često je povezan s visokim razinama glukoze, a pokazalo se da cimet pomaže u smanjenju šećera u krvi kod osoba s dijabetesom. Također, sadrži protuupalna svojstva pa, kada ga koristimo kao zamjenu za masnoće, šećer i sol, to doprinosi prehrani zdravoj za srce.

"Ljudi s visokim kolesterolom u prehranu bi trebali uključiti začine poput cimeta, kajenskog papra, češnjaka, đumbira i kurkume, ako već nisu", rekla je dijetetičarka Jordan Hill za EatingWell.

Većina istraživanja o vezi između cimeta i kolesterola fokusirala se na upotrebu dodataka prehrani koji sadrže cimet kod osoba koje imaju dijabetes ili metabolički sindrom. Doze su varirale od otprilike 1500 miligrama do 6 grama dnevno. Veće doze, iznad 1500 mg dnevno, bile su povezane s povoljnim učincima na HDL, dobar kolesterol.

Ipak, potrebna su dodatna istraživanja kako bi se odredila doza i duljina liječenja da bi se postigao pozitivan učinak.

Dodavanje cimeta u prehranu bez cjelokupne promjene neće smanjiti kolesterol

Dijetetičarka i nutricionistica Renee Korczak napominje: "Teško je tvrditi da određeni začini potpuno snižavaju razinu kolesterola budući da su istraživanja pomalo neujednačena zbog različitih strategija studija, proučavanih populacija te količine ili oblika začina."

Stoga bi se suplementi s cimetom trebali koristiti kao dodatak promjenama načina života, prehrani bogatoj vlaknima i redovitoj tjelesnoj aktivnosti, a ne kao zamjena.

Dakle, zamjena soli, šećera i zasićenih masti cimetom odličan je način za poboljšanje zdravlja. No, iako su podaci o cimetu i kolesterolu obećavajući, jednostavno dodavanje cimeta u prehranu bez promjene cjelokupnog načina života neće smanjiti kolesterol.

"U svakom slučaju, ako želite sniziti razinu kolesterola, svakako se posavjetujte s kvalificiranim zdravstvenim radnikom", zaključuje Korczak.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.