IAKO bi topljenje masnoga tkiva s trbuha trebao biti cilj prvenstveno zbog zdravlja, većina ljudi rješava ga se najčešće zbog izgleda. Naime, salo na trbuhu nije samo estetski problem, već je značajan faktor rizika za razvoj mnogih bolesti, a naročito kardiovaskularnih te dijabetesa tipa 2. Upravo zbog toga dijetetičari i nutricionisti preporučuju unos hrane koje dokazano topi kalorije i uklanja salo na trbuhu, a u nastavku vam donosimo o kojim se namirnicama radi.
Zobena kaša
Pitate se kako izgubiti salo na trbuhu na najlakši mogući način? Ako svoje jutro volite započeti doručkom koji sadrži zobenu kašu, na dobrom ste putu. Kako donosi Eat This, nutricionisti naglašavaju kako je upravo zobena kaša odličan doručak s vrlo malo kalorija, a mnogo vlakana i proteina koji, između ostaloga, pozitivno djeluju na metabolizam i ubrzanje probave od čega će se salo na trbuhu topiti ''kao ludo'', a vi ćete uz to gubiti centimetre u struku.
Batat
Kao kralj ''sporih'' ugljikohidrata, što zapravo znači da se sporo probavlja i duže vam omogućava osjećaj sitosti i energije, batat ili slatki krumpir trebao bi biti glavna namirnica u prehrani. Među njegovim magičnim sastojcima su karotenoidi, antioksidansi koji stabiliziraju razinu šećera u krvi i smanjuju inzulinsku rezistenciju što sprječava pretvaranje kalorija u mast te tako uklanja salo na trbuhu i oko struka.
Crna riža
Iako je godinama najpopularnija u istočnjačkim kulturama, u posljednje vrijeme polako se širi i zapadnjačkim zemljama. Nije ni čudno jer ima mnogo dobrobiti za zdravlje, a njezina se konzumacija čak povezuje sa smanjenim rizikom od kardiovaskularnih bolesti i karcinoma. Što se tiče njezina sastava, crna riža sadrži više vlakana i proteina u usporedbi sa smeđom rižom, oko pet grama proteina i tri grama vlakana po četvrtini šalice.
Maline
Crveno voće uvijek je dobrodošlo u svakoj dijeti, ali čak i među ovim nutritivnim moćnicima, maline su same po sebi poznate kao najbolji izvor netopivih vlakana. Samo jedna šalica ima 8 grama vlakana, a njezina netopiva vlakna pomažu ''hraniti'' zdrave bakterije u vašim crijevima pokrećući proizvodnju masne kiseline koja smanjuje upalu koja uzrokuje masnoće u cijelom tijelu. U jednoj kanadskoj studiji istraživači su otkrili da ljudi čija prehrana sadrži upravo ova vlakna imaju više razine hormona koji kontrolira glad.
Tamna čokolada
Iako na prvu možda zvuči nemoguće, ako želite imati ravan trbuh, počnite jesti tamnu čokoladu. Naime, nutricionisti su potvrdili kako tamna čokolada ne deblja, već doprinosi gubitku kilograma jer sadrži visoku koncentraciju flavonoida koji potiču mršavljenje i oblikovanje mišića, a samim time tope masnoću u tijelu. Jedini je uvjet da s konzumacijom ne pretjerujete, nego se pridržavate preporučene dnevne doze.