Ovo su najbolje namirnice koje možete jesti za smanjenje upale, tvrdi dijetetičarka

Foto: Unsplash

KONZUMACIJA namirnica bogatih vitaminima, mineralima, vlaknima i drugim esencijalnim tvarima neophodna je za smanjenje upale. Hranjive tvari u voću i povrću pomažu u borbi protiv oksidativnog stresa i neutraliziraju slobodne radikale, dva uobičajena krivca koji mogu izazvati upalu.

Dijetetičarka Trista Best izdvojila je osam najboljih namirnica koje možemo jesti za smanjenje upale.

Špinat

Špinat je bogat vitaminima A i C te antioksidansima poput kvercetina i kaempferola koji pomažu u borbi protiv upala. "Ovo zeleno lisnato povrće može se jesti sirovo u salatama ili kuhano u raznim jelima, pružajući prikladan način za dodavanje hranjivih tvari za borbu protiv upala", objašnjava Best. Dodaje da "visok sadržaj vlakana podržava zdravlje probavnog sustava i može pomoći u kontroli težine".

Kelj

Kako prenosi Eat This, Not That, istraživanje iz 2023. godine pokazalo je da kelj može spriječiti upalu i poboljšati zdravlje crijeva. Kelj je bogat esencijalnim hranjivim tvarima poput antioksidansa, vlakana i vitamina A, C i K, koji mogu poboljšati zdravlje crijeva i smanjiti upalu. "Visok sadržaj kalcija podržava zdravlje kostiju i može pomoći u smanjenju rizika od osteoporoze", tvrdi dijetetičarka.

Brokula

Brokula je izvrstan izvor sulforafana, antioksidansa snažnog protuupalnog djelovanja, te vitamina C i K te vlakana. Dijetetičarka objašnjava: "Bez obzira na to je li kuhana na pari, pečena ili dodana prženim krumpirićima, brokula pruža ukusan način za uključivanje protuupalnih spojeva u prehranu dok istovremeno podržava procese detoksikacije u tijelu."

Paprike

Paprike su bogate vitaminima A i C te antioksidansima koji mogu pomoći u smanjenju upale i zaštiti od degenerativnih bolesti. "Paprike nas opskrbljuju velikom količinom antioksidansa za borbu protiv upala i podržavaju imunološku funkciju. Njihov nizak sadržaj kalorija i visok sadržaj vode čine ih izvrsnim izborom za regulaciju težine", ističe Best.

Rajčice

Rajčice su bogate likopenom, antioksidansom snažnih protuupalnih svojstava. Best objašnjava da rajčice "nude bogat izvor likopena, koji se povezuje s manjom upalom i manjim rizikom od srčanih bolesti. Visok sadržaj kalija u rajčicama pomaže u regulaciji krvnog tlaka i podržava zdravlje srca".

Mrkva

Mrkve su odličan izvor beta-karotena, prirodnog prehrambenog pigmenta koji se u tijelu pretvara u vitamin A. Ovaj vitamin ima protuupalna svojstva koja mogu ojačati imunitet. "Sadržaj beta-karotena podržava zdravlje očiju i može smanjiti rizik od makularne degeneracije povezane sa starenjem", tvrdi Best.

Celer

Celer je niskokalorično povrće bogato antioksidansima i protuupalnim spojevima. Dijetetičarka ističe da "ima protuupalna i antioksidativna svojstva koja mogu pomoći u smanjenju nadutosti i podržati zdravlje bubrega", prenosi "Eat This, Not That".

Luk

Luk sadrži kvercetin, flavonoid koji ima protuupalno djelovanje, te je bogat vitaminom C koji može utjecati na smanjenje upale i podržati imunitet. "Prebiotička vlakna hrane korisne crijevne bakterije, podupirući dobrobit probave", tvrdi Best.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.