Ovo voće ublažava zatvor bolje od bilo kojeg laksativa, ali nije za svakoga

Foto: Pixabay

Kruške sadrže mnoge korisne tvari, uključujući vitamine, mikro i makroelemente, organske kiseline i druge biološki aktivne komponente. Unatoč slatkoći, kruške su manje kalorične od jabuka, što ih čini pogodnima za dijetalnu prehranu.

Ljubitelji krušaka, u pravilu, ne pate od gastrointestinalnih problema, uključujući zatvor. Naime, kruške su odlične za ublažavanje zatvora zbog visokog sadržaja vlakana, posebno pektina, koji pomaže u regulaciji probave. Vlakna dodaju masu stolici, olakšavajući njezino kretanje kroz crijeva. Osim toga, kruške sadrže sorbitol, prirodni šećerni alkohol koji ima blagi laksativni učinak. Voda koja se nalazi u kruškama također doprinosi omekšavanju stolice, čime se sprečava zatvor. 

Ako je pacijentu dijagnosticirana upalna bolest urinarnog trakta, savjetuje se konzumacija kompota od krušaka.

Međutim, kruške nisu dobre za svakoga. Prema gastroenterolozima, ne preporučuju se osobama s bolestima gušterače, odnosno s pankreatitisom. Za tu skupinu ljudi, problematične su zbog visokog sadržaja vlakana koja kod pankreatitisa mogu dodatno opteretiti probavni sustav jer ga tijelo teže razgrađuje i apsorbira, što može pogoršati simptome poput bolova i nadutosti. Također, kruške sadrže prirodni šećer, fruktozu, koji može izazvati probleme u probavi, osobito kod osoba s pankreatitisom jer oslabljena gušterača teže proizvodi enzime potrebne za pravilnu razgradnju šećera.

Na kraju, sirove kruške mogu biti previše teške za probavni sustav osoba s pankreatitisom. Kuhano ili pečeno voće obično je lakše probavljivo, stoga bi sirove kruške trebalo izbjegavati ili pripremati na način koji smanjuje njihov iritantni učinak. Dakle, iako su kruške hranjive, osobe s pankreatitisom trebaju biti oprezne zbog mogućih iritacija probavnog sustava.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.