Pijenje lager piva moglo bi pridonijeti zdravlju crijeva, ali pod jednim uvjetom

Foto: Shutterstock

LJETNE vrućine mnogim ljudima su povod da piju veće količine tekućine, a brojni uživaju u okusu hladnog piva. Stručnjaci vjeruju da bi pijenje piva uz večeru moglo biti dobro za zdravlje, ali pod određenim uvjetima.

Naime, tim sa sveučilišta NOVA u Lisabonu otkrio je da muškarci koji piju lager svaku večer imaju zdravija crijeva. U teoriji bi to moglo smanjiti rizik od razvoja bolesti kao što su dijabetes tipa 2 i bolesti srca.

Ipak, portugalska studija ne bi trebala rasplamsati stare polemike o preporučljivosti pijenja alkohola za zdravlje jer su i bezalkoholni lageri pokazali isti učinak.

U skladu s tim otkrićima, stručni tim sugerira konzumaciju bezalkoholnih lagera, i to čašu dnevno, jer je najsigurnija dnevna doza alkohola - nulta. Dok se studija bavila samo lagerom, očekuje se da sve vrste piva imaju isti učinak na mikrobiome. Autori studije su rekli da piva s većom količinom kvasca, poput nefiltriranih piva, mogu imati još veći učinak.

Smatra se da pivo poboljšava mikrobiom, količinu bakterija i gljivica koje žive u crijevima, jer sadrži polifenole. Polifenoli su mikronutrijenti koji se prirodno nalaze u biljkama, a pivo je jedini izvor hmeljnih polifenola u ljudskoj prehrani.