Prirodna obrana protiv gripe i prehlade koja zaista djeluje

Foto: Pixabay

KUHINJSKI ormarići mogu postati izvor zdravlja ako u njima imamo prave začine i biljke koje provjereno pomažu kod bolesti. Ako ste suočeni sa simptomima gripe ili prehlade, definitivno biste trebali probati prirodne lijekove čija su djelovanja znanstveno potvrđena.

Koje su to biljke i začini koji nam mogu pomoći?

Origano

Iako je origano široko poznat kao začin koji se stavlja na pizze i tjestenine, dr. Patrick Fratellone, vodeći doktor integrativne medicine i registrirani travar kod američkog biljnog saveza, preporučuje da posegnemo za ovom biljkom ako želimo zaustaviti kašalj.

Prema njegovim riječima, origano provjereno djeluje protiv gripe jer sadrži antibakterijska i antifungalna svojstva i odličan je antioksidans. Također, može se koristiti  i kao ekspektorans (lijek koji olakšava iskašljavanje gustog sekreta kod bolesti dišnih puteva), a za liječenje plućnih ili respiratornih stanja.

Cimet

Osim što se koristi kao začin, cimet iz našeg kuhinjskog ormara ima tajne moći. Zbog antigljivičnih i analgetskih svojstava dr. Fratellone koristi ga za liječenje bronhitisa. Uz pomoć cimeta dolazi do zagrijavanja tijela i širenja krvnih žila. Kako bismo se uspješno obranili od prehlade, možemo napraviti čaj od cimeta, tako što ćemo ga u čaši preliti vrućom vodom. Dr. Fratellone preporučuje jednu čašu dva do tri puta dnevno.

Cimet možete i posuti na hranu ili s njim začinite neku kašicu, navodi The Healthy.

Češnjak

Sigurno znate koliko je češnjak zdrav pa nećemo puno o njemu. On ima toliko jaka antibakterijska svojstva da može ubiti čak i bakterije koje su otporne na antibiotike, a koje mogu izazvati infekciju mokraćnih puteva. Ovo su dokazali znanstvenici s Instituta za tehnologiju i znanost Birla, a istraživanje je provedeno na laboratorijski razmnoženim bakterijama uzetim od ljudi koji su bolovali od infekcija mokraćnih puteva, koje su bile otporne na antibiotike. Češnjak ne moramo konzumirati samostalno, već ga možemo pomiješati s origanom ili staviti u juhu.

Đumbir

Čaj od đumbira ne samo da će da nam smanjiti sekret od kojega se gušimo kada imamo gripu, već je iznimno jak antioksidans i ima antibakterijsko, protuupalno i antivirusno djelovanje. Čaj se može pripremiti od svježeg, oljuštenog i narezanog đumbira koji se prokuha u vodi 20 minuta, a zatim pije kao čaj, uz dodatak žličice meda ili soka od iscijeđenog limuna. Med i limun umiruju nadraženo grlo.

Timijan

Timijan je divna, aromatična biljka iz porodice mente koju možda već imate u kuhinji.

"Timijan je snažan antimikrobni lijek koji sadrži isparljiva ulja kao što su timol i tanin, i koji djeluju na spazmodičan kašalj", kaže Arielle Hayat, klinička travarica iz New Yorka.

Spazmodičan kašalj je onaj koji dolazi u napadima i praćen je zacjeljivanjem, a da bismo ga se riješili možemo napraviti prirodan sirup. Prema njenom receptu, u organski se med doda narezani češnjak i timijan, ostavi se tri sata i onda se procijedi. Ovaj sirup Hayat dodaje u toplu vodu ili čaj kao tonik protiv prehlade, teške gripe ili kašlja.

Med

Topla voda u kojoj je procijeđen sok od limuna i stavljen med je recept koji svi preporučuju i za to postoji dobar razlog. Ne samo da para razgrađuje sluz i umiruje podražaje, već je med učinkovito sredstvo u suzbijanju kašlja. Prema studiji iz Arhiva dječje i adolescentske medicine, istraživači su otkrili da samo dvije žličice meda prije spavanja olakšavaju kašalj i pomažu da bolje spavamo i to puno bolje nego neki lijek protiv kašlja koji se kupuje bez recepta. Ovdje treba posebno istaknuti da se djeci mlađoj od jedne godine ne smije nikada davati med zbog rizika od botulizma.

Što još možemo napraviti za sebe kako bismo ojačali naš organizam.

Vježbe i boravak u prirodi

Za vježbe doktori i znanstvenici nisu sasvim sigurni zašto i kako preventivno djeluju. Istraživači teoretiziraju da fizička aktivnost jača imunitet i smanjuje šanse da se razbolimo, odnosno pomaže da antitijela, koja se bore protiv patogena, i bijela krvna zrnca cirkuliraju bolje i brže. Dobrobit boravka u prirodi je i znanstveno potvrđena.

Boravak u prirodi dovodi do bržeg izlječenja i nižeg rizika od svih vrsta bolesti, uključujući respiratorne tegobe, pokazalo je istraživanje iz 2015. godine koje je objavljeno u časopisu Frontiers in Psychology. Kada smo pod stresom, tijelo isključuje "nevažne" sustave kao što su probava i imunološki sustav, dok boravak u prirodi prebacuje naše tijelo u režim u kojem se ovi sustavi ponovno uključuju.

Pileća juha, dosta tekućine i san

Da je potrebno piti dosta tekućine dok smo bolesni – to svi znamo. Evo i zašto: simptomi infekcije gornjih dišnih puteva obično počinju u nosu. Prema riječima dr. Evangeline Lausier, docenta kliničke medicine s Duke Integrative Medicine, virus prehlade napada nazalne dijelove, a tijelo uzvraća izlučujući više sluzi da bi ispralo virus. Ako pijete više tekućine, sluz će postati tanka i tekuća te ćemo je lakše očistiti iz svog sustava.

Također, prema riječima dr. Lausier, pileća je juha odlična za hidrataciju. Ono što se u njoj nalazi može pružiti ljekovito djelovanje jer crveni luk i češnjak smanjuju viskoznost sluzi i pomažu u smanjenju ili sprječavanju zagušenja dišnih puteva.

Ipak, ako svom organizmu ne damo da se odmori, sva gore pobrojana sredstva ne mogu pokazati svoj puni potencijal. Spavanjem i odmaranjem našem tijelu dajemo šansu da se izbori s infekcijom, dok nedostatak sna povećava rizik od prehlade.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.