Studija: Konzumiranje ove namirnice moglo bi smanjiti rizik od nekih vrsta raka

Foto: Pexels

Jogurt je poznat po svojim probiotičkim svojstvima, ali novo istraživanje sugerira da bi mogao imati još jednu važnu zdravstvenu korist. Nova istraživanja sugeriraju da redovita konzumacija jogurta može smanjiti rizik od određenih vrsta raka debelog crijeva.

Jogurt sadrži korisne bakterije koje mogu povoljno utjecati na crijevnu mikrobiotu i smanjiti rizik od raznih bolesti. Znanstvenici su analizirali uzorke tumorskog DNK kod 1.121 pacijenta oboljelog od raka debelog crijeva i tražili prisutnost bakterije Bifidobacterium, koja se često nalazi u jogurtu. Otkrili su da je gotovo trećina pacijenata imala ovu bakteriju u uzorcima tumora, dok kod preostalih 69 posto bakterija nije pronađena.

Iako se općenito nije pokazala povezanost između konzumacije jogurta i manjeg rizika od raka, pacijenti koji su jeli najmanje dvije porcije tjedno, imali su 20 posto manji rizik od razvoja raka debelog crijeva.

Stručnjaci vjeruju da bi povećana konzumacija jogurta mogla pozitivno utjecati na crijevnu mikrobiotu

"Dugo se vjeruje da jogurt i drugi fermentirani mliječni proizvodi imaju pozitivan učinak na zdravlje probavnog sustava. Naši nalazi sugeriraju da bi taj zaštitni učinak mogao biti povezan s prisutnošću bakterije Bifidobacterium u tumorima", istaknuo je jedan od autora studije, znanstvenik dr. Tomotaka Ugai za Daily Express.

Dakle, stručnjaci vjeruju da bi povećana konzumacija jogurta mogla pozitivno utjecati na crijevnu mikrobiotu i time smanjiti rizik od razvoja raka.

Gastroenterolog dr. Andrew T. Chan naglašava: "Ova studija dodatno potvrđuje povezanost između prehrane, crijevne mikrobiote i rizika od raka debelog crijeva. Ovo otvara nova područja istraživanja kako bismo bolje razumjeli ulogu prehrane u prevenciji raka."

Rak debelog crijeva jedan je od najčešćih oblika raka u svijetu, a, prema stručnjacima, prehrana može igrati ključnu ulogu u njegovoj prevenciji.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.